Anne Lindhardt er ledende overlæge på anæstesi- og intensivafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.Foto: Claus Peuckert

Påskeugen kan blive vendepunktet for hovedstadens intensiv­afdelinger Selv om Danmark indstiller sig på at åbne op igen, forventer intensivafdelingerne i Region Hovedstaden stadig flere indlagte og forventer i næste uge at gå i nødberedskab, siger ledende overlæge på anæstesi- og intensivafdeling. Vi er klar, siger overlæge.

Som landets første region forventer Region Hovedstadens fire intensivafdelinger i løbet af de første dage i påske-ugen at skifte gear i corona-epidemien.

Selv om tallet af indlagte på intensivafdelingerne på landsplan ikke stiger voldsomt, kommer der stadig flere indlagte og i løbet af næste uge vil antallet være så mange, at afdelingerne forventer er nødt til at gå i såkaldt nødberedskab.

Det betyder, at de nye og specialindrettede COVID-19-afdelinger på hospitalerne vil blive inddraget til patienter, der har brug for intensivhjælp og eventuel respiratorhjælp.

Og så vil arbejdstiderne og arbejdsbetingelserne ændre sig markant for læger og andet personale, siger Anne Lindhardt, ledende overlæge på anæstesi- og intensivafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

»Selv om Rigshspitalet forleden åbnede deres nye COVID-19-afdeling med 10 nye senge, så stiger tallet fortsat og forventningen er, at vi en gang i næste uge går i beredskab. Regionen vil så være den første, men det vil også være naturligt, eftersom vi har haft det største tryk af COVID-19 smittede patienter i landet,« siger Anne Lindhardt.

Flest i hovedstaden

Region Hovedstaden er et slags epicenter for coronasmitte i Danmark med 62 indlagte patienter på intensivafdelingerne – herfra 49 i respirator – ud af 143 coronasmittede intensivpatienter i hele landet ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen 3. april.

På intensivafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital er der normalt 12 sengepladser, som allerede nu er udvidet til 16, men når de ikke længere rækker, skal en hel ny afdeling tages i brug, og så skifter hele beredskabet gear.

LÆS alle Dagens Medicins corona-historier her:

50 læger i 12-timers vagter

På anæstesi- og intensivafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital er 55 læger ansat, og med 24 timers varsel kan deres vagtplan blive ændret dramatisk. Normalt er lægerne i dagvagt fra 8.00-15.30 eller aften-nattevagt. Men i beredskabet ændres det, så alle læger skal tage del i 12-timers vagter fra enten 8.00-20.00 eller 20.00-8.00.

»Normalt tager vi meget hensyn til, hvad lægerne ønsker af vagter, men i et beredskab så bestemmer planen, der er lagt uden hensyn til den enkeltes ønsker.«

Lægerne har i nødberedskabsplanen typisk to dagvagter og to nattevagter i løbet af en uge. Men alt det kan ændre sig, hvis de ansatte bliver smittede med COVID-19.

Vagtplanen betyder, at lægerne arbejder 36-48 timer ugen, hvis der ikke er mere end 10 pct. sygdom. Hvis der kommer mere sygdom, ser billedet noget anderledes ud.

Anne Lindhardt, ledende overlæge på anæstesi- og intensivafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

»Vagtplanen betyder, at lægerne arbejder 36-48 timer ugen, hvis der ikke er mere end 10 pct. sygdom. Hvis der kommer mere sygdom, ser billedet noget anderledes ud.«

Netop afdelingen på Bispebjerg har været hårdt ramt af coronasmittede ansatte. Anne Lindhardt har selv været smittet, men er nu tilbage på arbejde, ligesom seks andre læger har været smittet, dog er de fleste tilbage på arbejdet igen.

»Hvis vi får mange smittede, kan det komme til at se kritisk ud.«

 Synkront i regionen

Alle intensivafdelingerne på regionens akuthospitaler – Hvidovre Hospital, Herlev og Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital i Hillerød og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital samt Rigshospitalet – går næsten synkront i beredskab, og det vil fortsætte, indtil der ikke er brug for det mere, siger Anne Lindhardt.

»Lige nu forventer vi peaket af coronasmitten til at være i uge 16, og vi ved, at der går ca. 14 dage fra smitten optræder, til en patient ender på intensiv, så derfor regner jeg med, at nødberedskabet mindst varer en måned.«

Normalt plejer intensivafdelingerne altid at have fyldt op med patienter, men selv om COVID-19 har optaget ekstra intensiv-pladser, så skal det ikke helt lægges oveni det samlede antal patienter.

»På grund af aflyste operationer og behandlinger, der i er værste tilfælde efterfølgende kan betyde behov for intensivbehandling, på grund af meget færre trafiktraumer og endelig fordi folk ser ud til at holde sig væk fra hospitalerne, har vi markant færre “normale” patienter på intensiv. Hvis ikke COVID-19-patienterne var indlagt, ville vi have en usædvanlig lav belægningsprocent svarende til, hvad der minder om en sommerferie. Men lige nu er det på ingen måde sommerferie,« understreger Anne Lindhardt.

Nu begynder det hårde, men også det meningsfulde. I sådan en situation som denne giver arbejdet som læge for alvor mening, og sådan tror jeg de fleste læger har det.

Anne Lindhardt, ledende overlæge på anæstesi- og intensivafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Alligevel frygter hun ikke den kommende tid.

»Nu begynder det hårde, men også det meningsfulde. I sådan en situation som denne giver arbejdet som læge for alvor mening, og sådan tror jeg de fleste læger har det.«

Vi skal nok klare det

Karin Graeser er overlæge på Anæstesiologisk Afdeling og tillidsrepræsentant for overlægerne på Bispebjerg Hospital.

»I mange uger har vi forberedt os på denne udfordring, så selv om det stadig er stilhed før stormen, så forventer vi stor travlhed den kommende tid. Vi har forsøgt at udsætte nødberedskabet i så lang tid som muligt ved at kalde ekstra folk på vagt, for når først nødberedskabet træder i kraft bliver det hård at skulle arbejde i 12-timers vagter. Men overenskomsten bliver ikke brudt, og flere læger har også sagt til mig, at lige nu er det upassende at snakke arbejdstidsregler, for nu gælder det om at løfte sammen,« siger Karin Graeser.

Flere læger har sagt til mig, at lige nu er det upassende at snakke arbejdstidsregler, for nu gælder det om at løfte sammen.

Karin Graeser, tillidsrepræsentant for overlægerne på Bispebjerg Hospital.

I starten af forberedelserne til de ekstra coronapatienter gav italienske skrækscenarier i medierne koblet med manglende vejledninger i hvordan eksempelvis operationspatienter mistænkt for corona skulle håndteres, ifølge Karin Graeser grund til utryghed.

»Men nu har vi fået styr på det hele, det virker velorganiseret og lige nu er der værnemidler nok. Jeg tror de fleste er bekymret for, at vi – som det sker i New York lige nu – skulle vælge patienter fra og ikke at kunne give alle intensivhjælp enten fordi de er for syge eller for gamle. Jeg håber ikke, at vi når dertil.«

Skriv kommentar