OK-forhandlingerne er brudt totalt sammen Overenskomstforhandlinger for alle offentlige ansatte er brudt sammen, efter forhandlinger på det regionale område også brød sammen i går eftermiddags.

Danmark er på vej mod en storkonflikt i hele den offentlige sektor. Det står fast, efter de regionale forhandlinger om nye overenskomster brød sammen i går eftermiddags.

Det skriver Lægeforeningen på sin hjemmeside.

Forhandlingerne for alle de statsansatte brød sammen i fredags, hvorefter de kommunale forhandlinger også brød sammen sidst på weekenden. Med det seneste sammenbrud på det regionale område, er alle overenskomstforhandlinger derfor brudt sammen, hvilket varsler om en storkonflikt.

»Sammenbruddene skyldes, at arbejdsgiverne kategorisk har afvist forlig, som kan sikre de ansattes realløn,« siger formanden for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, og formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, i en fælles udtalelse på Lægeforeningens hjemmeside.

Den centrale knast i forhandlingerne er arbejdstagernes ønske om en lønregulering, der skal sikre, at de offentlige ansattes lønstigning er parallel med de privates.

Strid om spisepause og arbejdstid

Ud over lønnen har forhandlingerne været præget af to andre store knaster – den betalte spisepause og lærernes arbejdstid. Men på ingen af punkterne er der kommet udspil fra arbejdsgiverne, som kunne danne grundlag for forlig.

»Det er utroligt ærgerligt, at vi nærmer os en storkonflikt. Men vi må konstatere, at arbejdsgiverne ikke har vist reel vilje til at komme de offentligt ansattes ønsker i møde. Tværtimod har de sendt et klart budskab om, at de ser sygehusene, skolerne og hele den offentlige sektor som et B-arbejdsmarked, der ikke fortjener rimelige vilkår,« sagde Camilla Rathcke til Dagens Medicin i går.

Fremtidig strejke først efter påske

Sammenbruddet på alle forhandlingerne betyder, at parterne skal i videre forhandling i Forligsinstitutionen, som er det statslige organ, der hjælper parterne tættere på hinanden for at undgå storkonflikt.

Overenskomstforhandlingerne skulle have været på plads senest i dag. Arbejdstagerne har derfor mulighed fra i dag af at varsle strejke eller lockout. I morgen er der møde for alle parterne i Forligsinstitutionen, hvor forligsmanden kan udskyde en varslet konflikt i 14 dage ad to gange. Derfor vil en eventuel strejke først blive aktuel efter påske, forsikrer Camilla Rathcke.

Læger kan blive berørt

Camilla Rathcke og Lisbeth Lintz har ikke ønsket at afsløre, hvem der bliver berørt, hvis det kommer til en storkonflikt med strejke.

»Det er svært at sige noget endnu, men omkring 10-15 pct. af vores medlemmer af yngre læger og overlæger vil blive berørt af en fremtidig konflikt. En konflikt har selvfølgelig det formål at virke, så man kan rykke arbejdsgiveren et nyt sted hen. Derfor vil de områder, der vil blive berørt, selvfølgelig kunne mærkes,« sagde Camilla Rathcke til Dagens Medicin i går.

Hun håber, at de kan blive enige om en aftale i Forligsinstitutionen i løbet af de næste uger, men erkender, at det ser rigtig svært ud.

»Vi håber, at der kommer en proces i gang, hvor det er muligt at komme frem til et forlig. Men det kræver, at arbejdsgiverne – især på statens område – rykker sig, fordi de ikke har været i bevægelse på nogle af vores krav,« sagde hun i går.

Skriv kommentar