I denne udgave af Dagens Medicins diabetes-nyhedsbrev sætter vi fokus på nyt indenforbehandlingafdiabetes.
Inden for de seneste år er der kommet flere lægemidler til, herunder GLP-1-receptoragonisterne, som hurtigt har indtaget en dominerende rolle i behandlingen af diabetes. Nu har danske forskere undersøgt, hvad det betyder for personer med type 2-diabetes og prædiabetes, om førstevalget er metformin eller en GLP-1-receptoragonist.
Og så kan torskehud være et nyt våben i kampen mod kroniske sår som diabetiske fodsår. Det viser et nyt internationalt studie i New England Journal of Medicine, Evidence, der byder på meget lovende resultater, men desværre også på videnskabelige mangler, siger professor Ole Lander Svendsen.
Sidst, men ikke mindst, har danske forskere identificeret en receptor, der spiller en afgørende rolle i fedtvævets insulinsensitivitet. Ifølge forskeren bag opdagelsen er denne receptor et oplagt mål til udvikling af lægemidler til at behandle insulinresistens.
SAMMENLIGNING
Metformin eller GLP1-RA som førstevalg ved diabetes? Forskere har undersøgt forskellen
Metformin er førstevalget til personer med type 2-diabetes, men ofte sætter læger deres patienter direkte i behandling med en GLP-1-receptoragonist. Nu har danske forskere undersøgt, hvilken forskel det gør.
diabetiske fodsår
Forskere behandler diabetiske fodsår med fiskehud
Hud fra torsk kan være et nyt våben i kampen mod kroniske sår som diabetiske fodsår. Det viser et nyt internationalt studie, der godt nok byder på meget lovende resultater, men desværre også på videnskabelige mangler, siger professor Ole Lander Svendsen, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
INSULIN
Nyopdaget receptor kan være nøglen til at regulere insulinsensitivitet
Danske forskere har på overfladen af fedtceller identificeret en receptor, der spiller en afgørende rolle i fedtvævets insulinsensitivitet. Ifølge forskeren bag opdagelsen er denne receptor et oplagt mål til udvikling af lægemidler til at behandle insulinresistens og derigennem forhindre udvikling af type 2-diabetes.
Hvad synes du om dette nyhedsbrev?
Da vi har lanceret en ny type nyhedsbreve, vil vi meget gerne høre din mening, så vi kan gøre det endnu bedre. Både ris og ros er meget velkomment.
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen