GASTROENTEROLOGI
Sammenhæng mellem hjertekarsygdom og rod i tarmmikrobiomet
Personer med hjertekarsygdom har ifølge et nyt europæisk studie betydeligt rod i sammensætningen og funktionen af bakterier i tarmene. Der skal ifølge tarmforsker større fokus på, hvordan en sund tarmøkologi kan bidrage til at forebygge eller udskyde tidspunktet for udvikling af hjertekarsygdom.
ny serie
Det store coronaeventyr
Det skulle gå både stærkt og helst også godt, da den hjemlige forskningsverden samledes om en kraftanstrengelse i foråret 2020. Nemlig at imødegå en ny og hidtil ukendt trussel i form af SARS-CoV-2.
REUMATOLOGI
Guld fjerner artosepatienters knæsmerter
Professor Sten Rasmussen har injiceret ren guld i knæet på 30 patienter med artrose. Guldet påvirker den inflammatoriske proces, og to år efter indgrebet har patienterne fortsat færre smerter.
IMMUNOLOGi
Patienter med autoimmune sygdomme skal behandles helhedsorienteret
I fire år har læger på Aarhus Universitetshospital forsøgt sig med en bredere behandling af multimorbide patienter med autoimmune sygdomme. Resultaterne er overvældende gode, og det er fremtidens måde at behandle patienter på, siger professor og overlæge.
kræft
Adaptiv strålebehandling har gjort underværker for lungekræftpatienter
Siden 2013 har Aarhus Universitetshospital behandlet patienter med ikke-småcellet lungekræft med adaptiv stråleterapi. Nu viser nye forskningsresultater, at det har gjort en verden til forskel for patienterne.
hjerte-kar
Bevilling på 5,2 mio. kr. til forskning i akut blodprop i hjertet
Hjertelæger fra Rigshospitalet skal undersøge, hvordan man kan undgå, at patienter med akut blodprop i hjertet får kredsløbssvigt og kommer på intensiv.
navne
Ny professor i endokrinologi skal undersøge effekten af diabetesteknologi
Overlæge Klavs Würgler Hansen er udnævnt til professor i endokrinologi på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin. Han tiltræder professoratet 1. april.
navne
Diagnostisk Center i Silkeborg ansætter ny chefsygeplejerske
Fra 1. juni er Tone Mørch Møller ny chefsygeplejerske ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg. Hun vil i sin nye stilling være med til at præge udviklingen i sundhedsvæsenet.
navne
Hjerneforsker på Hvidovre Hospital modtager bevilling på 15 mio. kr.
Det Europæiske Forskningsråd har netop bevilliget 15 mio. kr. til seniorforsker og lektor Tim Dyrby. Bevillingen skal bruges til forskning i hjernes hastighedsbaner.
kronik
Offentlig-privat samarbejde for læger: Farligt, fordomsfuldt eller frugtbart?
Ved første øjekast er der utrolig langt fra vice president of research and development i en medicinalvirksomhed til afdelingslægen på nefrologisk sengeafsnit. Spørgsmålet er, om de nuværende regler for lægers samarbejde med industrien forhindrer, at de to kan samarbejde.
Leder
Hvor der handles, der spildes
Vi kan leve med fejl, men vi kan ikke leve med, at millioner af mennesker risikerer at dø, hvis vi ikke handler hurtigt nok. Denne ‘as we go’-tilgang kunne man med fordel lære af i forhold til at løse andre store, globale problemstillinger som eksempelvis klimakrisen. Hvorfor ikke slippe forskningen mere løs, hvis alternativet potentielt er katastrofalt?
kulturkanylen
Fra poptøs på vestegnen til læge, der bestyrer facebookgruppe med +60.000 medlemmer
Elif Bayram Orbe har ikke haft meget tid til at deltage i kulturtilbud de seneste par år. Tilbage i starten af 2020 sad hun med sin nyfødte søn på armen og fulgte coronavirus indtog i Danmark. Hun var fortvivlet over, at hun ikke kunne hjælpe sine kolleger i denne situation. Elif Bayram Orbe fik den idé at lave en facebookgruppe, hvor danskerne kunne spørge læger om coronavirus for at aflaste kollegerne. Den type arbejde kunne hun lave hjemme, og den 15. marts var gruppen en realitet. Gruppen har i dag over 60.000 medlemmer, og mere end 200 læger har de seneste par år svaret på gruppemedlemmernes spørgsmål i deres fritid.
knæalloplastik
To skud binyrebarkhormon reducerer behovet for morfin ved knæoperationer
Ny dansk forskning viser, at hvis patienter bliver behandlet med to skud binyrebarkhormon i forbindelse med en operation for at få udskiftet hele knæet, så falder deres efterfølgende behov for smertedækning med morfin.
- Annemarie Zacho-Broe fratræder stillingen som regionsdirektør: »Regionen ønsker en anden profil«
- Lægefaglig vicedirektør: »Man behøver ikke vente på, at noget endeligt står på tryk, hvis signalerne er stærke nok«
- Diabeteseksperter kan godt gennemskue, når ChatGPT giver råd om diabetes
- Sundhedsøkonom: Region Midtjyllands problemer er resultatet af 14-15 års underfinansiering af det danske sundhedsvæsen
- Kortlægningen af færingernes unikke genetik fører til bedre behandling
- Cheflæge ved Børn og Unge, Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 30/09/2023 - Overlæge til Røntgenafdeling med vokseværk og tårnhøje ambitioner – bliv en del af en fantastisk afdeling.
Regionshospitalet Gødstrup | Ansøgningsfrist: 01/10/2023 - Overlæge til Røntgenafdeling med vokseværk og tårnhøje ambitioner – bliv en del af en fantastisk afdeling.
Regionshospitalet Gødstrup | Ansøgningsfrist: 01/10/2023 - Afdelingslæge til Røntgenafdeling med vokseværk og tårnhøje ambitioner – bliv en del af en fantastisk afdeling
Regionshospitalet Gødstrup | Ansøgningsfrist: 01/10/2023 - Overlæge til Røntgenafdeling med vokseværk og tårnhøje ambitioner – bliv en del af en fantastisk afdeling.
Regionshospitalet Gødstrup | Ansøgningsfrist: 01/10/2023 - Afdelingslæge til Røntgenafdeling med vokseværk og tårnhøje ambitioner – bliv en del af en fantastisk afdeling
Regionshospitalet Gødstrup | Ansøgningsfrist: 01/10/2023 - Afdelingslæge til Røntgenafdeling med vokseværk og tårnhøje ambitioner – bliv en del af en fantastisk afdeling
Røntgen og Skanning | Ansøgningsfrist: 01/10/2023 - Afdelingslæge til Røntgenafdeling med vokseværk og tårnhøje ambitioner – bliv en del af en fantastisk afdeling
Regionshospitalet Gødstrup | Ansøgningsfrist: 01/10/2023 - Introduktionsstilling i intern medicin ved Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Randers.
Regionshospitalet Randers | Ansøgningsfrist: 01/10/2023 - Har du erfaring med telefarmakologi og kan samarbejde på tværs af sektorer? Så kan du være den vi leder efter til stillingen som ledende overlæge i klinisk farmakologi. Stillingen er ledig til besættelse ved Farmakologi, OUH fra 1. november 2023 eller ef
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 01/10/2023
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg