Sammenhæng mellem hjertekarsygdom og rod i tarmmikrobiomet

Personer med hjertekarsygdom har ifølge et nyt europæisk studie betydeligt rod i sammensætningen og funktionen af bakterier i tarmene. Der skal ifølge tarmforsker større fokus på, hvordan en sund tarmøkologi kan bidrage til at forebygge eller udskyde tidspunktet for udvikling af hjertekarsygdom.

Annonce

Det store coronaeventyr

Det skulle gå både stærkt og helst også godt, da den hjemlige forskningsverden samledes om en kraft­anstrengelse i foråret 2020. Nemlig at imødegå en ny og hidtil ukendt trussel i form af SARS-CoV-2.

Guld fjerner artosepatienters knæsmerter

Professor Sten Rasmussen har injiceret ren guld i knæet på 30 patienter med artrose. Guldet påvirker den inflammatoriske proces, og to år efter indgrebet har patienterne fortsat færre smerter.

Annonce

Patienter med autoimmune sygdomme skal behandles helhedsorienteret

I fire år har læger på Aarhus Universitetshospital forsøgt sig med en bredere behandling af multimorbide patienter med autoimmune sygdomme. Resultaterne er overvældende gode, og det er fremtidens måde at behandle patienter på, siger professor og overlæge.

Annonce

Hvor der handles, der spildes

Vi kan leve med fejl, men vi kan ikke leve med, at millioner af mennesker risikerer at dø, hvis vi ikke handler hurtigt nok. Denne ‘as we go’-tilgang kunne man med fordel lære af i forhold til at løse andre store, globale problemstillinger som eksempelvis klimakrisen. Hvorfor ikke slippe forskningen mere løs, hvis alternativet potentielt er katastrofalt?

Fra poptøs på vestegnen til læge, der bestyrer facebookgruppe med +60.000 medlemmer

Elif Bayram Orbe har ikke haft meget tid til at deltage i kulturtilbud de seneste par år. Tilbage i starten af 2020 sad hun med sin nyfødte søn på armen og fulgte coronavirus indtog i Danmark. Hun var fortvivlet over, at hun ikke kunne hjælpe sine kolleger i denne situation. Elif Bayram Orbe fik den idé at lave en facebookgruppe, hvor danskerne kunne spørge læger om coronavirus for at aflaste kollegerne. Den type arbejde kunne hun lave hjemme, og den 15. marts var gruppen en realitet. Gruppen har i dag over 60.000 medlemmer, og mere end 200 læger har de seneste par år svaret på gruppemedlemmernes spørgsmål i deres fritid.

Se flere jobs