I denne udgave af Dagens Medicins respirations-nyhedsbrev har vi fokus på astma og kronisk hoste.
Et nyt dansk studie er ifølge overlæge og lærestolsprofessor Bo Chawes ekstremt vigtigt i en klinisk sammenhæng, fordi det udstikker en klar retningslinje for, hvordan man bør behandle børn under seks år med akutte astmalignende symptomer. Ifølge ham er evidensen der for, at patientgruppen har gavn af at blive behandlet med beta2-agonister. Bo Chawes håber også, at det vil blive skrevet ind i de internationale behandlingsvejledninger inden for området.
Og så er det ifølge overlæge og professor i lungemedicin Jens-Ulrik Stæhr Jensen vigtigt, at man kontakter sin læge med henblik på udredning og behandling, hvis man lider af kronisk hoste. Man skal ikke bare acceptere kronisk hoste som et livsvilkår, for der er rigtig meget, som specialister kan gøre for patienterne i dag, og hosten kan også være tegn på andre alvorlige lidelser.
Sidst, men ikke mindst, bekræfter et nyt dansk studie tidligere danske resultater ved at vise, at personer, der oplever en blodprop i ben eller lunger, har øget risiko for udvikling af astma eller åndenød. Det nye studie viser, at det ikke bare gælder i forhold til de alvorlige tilfælde af lungeproblemer, som ofte bliver konstateret på hospitalet, men at det også gælder de mere milde tilfælde, som bliver opdaget ved egen læge.
børneastma
Overlæge: Småbørn med akutte astmasymptomer skal behandles med hurtigtvirkende beta2-agonister
Et dansk studie viser, at det gavner helt små børn under seks år, hvis de ved akutte astmasymptomer behandles med hurtigtvirkende beta2-agonister. Det bør være standard i behandlingen af små børn med astmasymptomer, i stedet for at vi prøver at gætte os frem til, hvem der skal have denne form for behandling, og hvem der ikke skal, siger overlæge og lærestolsprofessor Bo Chawes.
kronisk hoste
Jens Ulrik Stæhr Jensen: Man skal ikke lide i årevis med kronisk hoste
I dag har speciallæger gode muligheder for at finde årsagen til kronisk hoste og behandle tilstanden. Derfor bør danskere heller ikke acceptere, at de går rundt i årevis og hoster, når vi nu kan hjælpe dem, siger overlæge og professor Jens-Ulrik Stæhr Jensen.
hjerte-kar
Blodprop øger risikoen for astma og åndenød
Dansk forskning har tidligere koblet blodpropper i ben og lunger til øget risiko for en hospitalsdiagnose med astma eller åndenød. Nu viser et nyt studie, at blodpropper i ben og lunger også er associeret til øget risiko for mildere former for astma og åndenød. Det er noget, som vi skal være opmærksomme på hos patienterne, siger professor og ph.d. bag studiet.
Hvad synes du om dette nyhedsbrev?
Da vi har lanceret en ny type nyhedsbreve, vil vi meget gerne høre din mening, så vi kan gøre det endnu bedre. Både ris og ros er meget velkomment.
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen