uddannelse
Mangel på sygeplejersker går ud over uddannelsen af speciallæger
På Bispebjerg Hospital har man indført stop for introstillinger pga. for få operationer. De offentlige hospitalers kirurgiske afdelinger fattes sygeplejersker og må derfor reducere kapacitet, lukke afsnit og sende stadigt flere indgreb ud i den private sektor. Men så lærer læger under videreuddannelse ikke det, de skal.
Helt ny metode kortlægger hvad blodpropper består af
Danskudviklet metode gør læger i stand til at bestemme proteinindholdet i en patients blodprop i hjertet. Professor og overlæge forventer, at teknikken kan bane vejen for mere individualiseret behandling til personer med iskæmisk hjertesygdom.
Novo Nordisk Fonden uddeler 5,5 mio. kr. til forskning i bedre hjerterehabilitering
Forsker Hanne Birke fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har modtaget 5,5 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden. Millionbeløbet skal bruges til forskning i bedre rehabiliteringsforløb til patienter med hjertesygdomme.
diabetes
Novo Nordisk præsenterer imponerende data med kombinationsbehandling mod svær overvægt og type 2-diabetes
Ny kombinationsbehandling løfter barren for, hvor meget personer med svær overvægt kan tabe sig i løbet af lidt over et halvt år. Det ser lovende ud, mener professor, overlæge og fedmeforsker Filip Krag Knop.
almen praksis
Forskningsprojekt kan få stor betydning for brug af ultralyd i almen praksis
Hvad kan ultralyd bruges til i almen praksis? Og hvor har teknologien sine begrænsninger? Det skal et stort forskningsprojekt med 250 læger nu i gang med at finde svar på. På sigt kan de systematiske erfaringer vise sig at få afgørende indflydelse på udbredelsen af ultralyd i almen praksis.
almen praksis
Praktiserende læge: Ultralyd giver mit lægearbejde en ekstra dimension
Thomas Løkkegaard bruger dagligt ultralydsundersøgelsen i sit arbejde som praktiserende læge i Lyngby. Skal ultralyd udbredes til flere lægepraksis i landet, er det nødvendigt at kigge nærmere på de nuværende økonomiske barrierer, vurderer han.
SYGEPLEJE
Lovforslag om virksomhedsområde til sygeplejersker skaber tvivl om, hvem der har ansvaret
Formanden for Dansk Sygeplejeråd kalder lovforslaget, der giver sygeplejersker mulighed for at udføre en række opgaver uden skulle spørge en læge om lov, for historisk. Lægeforeningen er bekymret for, om læger kan blive ansvarlige for sygeplejerskers handlinger.
KARRIERE
Ny kandidatuddannelse i medicin nærmer sig åbningsdagen
1. september slår den nye kandidatuddannelse i medicin dørene op i Esbjerg. Her vil den første årgang på 30 kandidatstuderende opleve et studiemiljø, der i høj grad er smeltet sammen med hverdagen på Sydvestjysk Sygehus. Det skal mindske afstanden mellem teori og færdighed – og skabe dygtigere og mere robuste læger på sigt.
covid-19
Nye tal: COVID-19 kostede Danmark 30.000 sunde leveår i pandemiens første år
Beregninger fra SSI og DTU viser, at hver dansker, der døde som direkte følge af COVID-19 under pandemiens første år, i gennemsnit mistede 13 sunde leveår.
PSYKIATRI
Region Midtjylland har stor succes med TMS-behandling af depression
I efterhånden nogle år har personer med depression i Region Midtjylland fået tilbudt behandling med transkraniel magnetisk stimulation. Erfaringerne med behandlingen er så gode, at tilbuddet nu bliver udvidet til alle klinikker i regionen. Forskere og læger ser også på flere anvendelsesområder inden for psykiatrien og neurologien.
FORSKNING
Danske forskere udvikler ny genteknologi, der kan teste, hvor godt medicin virker
Forskere fra Københavns Universitet har fundet en ny metode til at teste virkningen af medicin. Den nye genteknologi kan være med til at gøre udviklingen af medicin hurtigere og mere præcis.
PSYKIATRI
Internetpsykiatri kan sikre hurtigere hjælp til flere
I mere end fire år har borgere i alle fem regioner med internetpsykiatrien kunnet få hurtig hjælp til selvhjælp til angst og depression. Internetpsykiatrien har ingen lange ventetider, og man behøver ikke engang en henvisning. Den type behandling kan være en del af løsningen på ressourcemanglen i psykiatrien, mener forskningsleder.
KRÆFT
Ny cyklotron til Herlev og Gentofte Hospital skal sikre behandling til kræftpatienter i topklasse
Med en donation på 36 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden får Herlev og Gentofte Hospital en ny cyklotron. Den nye maskine producerer radioaktive sporstoffer, som bruges ved PET-skanninger i forbindelse med kræft, demens og uafklaret sygdom.
KULTURKANYLEN
»Litteraturen binder min egen barndom sammen med mine børns«
For Maria Rytter, der er læge og forfatter, har kultur og især børnelitteraturen altid haft en særlig plads. Men som forælder til små børn er tid en mangelvare, og podcast er derfor blevet hendes primære kulturelle indslag i en travl hverdag.
tv-serie
Her er premieredatoen for RIGET EXODUS
Til oktober kommer fortsættelsen af Lars von Triers kultserie fra 1990’erne. Se teasertrailer for RIGET EXODUS.
bevilling
Forskere fra Syddansk Universitet modtager 1,8 mio. kr. til nyt stamcellelaboratorium
A.P. Møller Fonden har doneret midler til indkøb af udstyr til et nyt stamcellelaboratorium på Odense Universitetshospital, der skal bruges til klinisk behandling af celler.
bevilling
Læge modtager bevilling til test af ny digital løsning, der kan opspore kritisk sygdom
Afdelingslæge Ulrick Skipper Espelund fra Regionshospitalet Horsens har modtaget en bevilling på 500.000 kr. fra innovationsplatformen BETA.HEALTH til at teste en ny digital løsning, der ved hjælp af kunstig intelligens kan afsløre kritisk sygdom.
debat
Prioritér diabetesteknologi som led i teknologisatsning
Ny sundhedsteknologi som sensorbaserede glukosemålere og insulinpumper har et stort potentiale for at hjælpe mennesker med diabetes og gavne den overordnede sundhedsøkonomi. Alligevel er der markant ulighed i adgang til diabetesteknologi på tværs af kommuner og regioner, skriver Diabetesforeningen og Medicoindustrien i et fælles opråb til regeringen.
debat
Lægeforeningen: Læger skal have bedre adgang til patientdata i sundhedsvæsenet
Når en patient flyttes mellem sektorer følger patientdata ikke med, og det skaber ringe vilkår for den videre behandling. Data skal være samlet ét sted, som er tilgængeligt og overskueligt for sundhedspersoner på tværs af sektorer, mener Søren Niemi Helsø, formand for Lægeforeningens digitaliserings- og it-udvalg.
debat
Ny SST-rapport peger på en del af løsningen i kampen mod ulighed i sundhed
Der er ulighed i sundhed, og det er en stor udfordring. Men hvordan gør vi for alvor noget ved det? En del af svaret ligger måske i Sundhedsstyrelsens nyeste rapport om sundhedskompetence.
debat
Psykiatrien sejler: hvorfor sejle med, når vi har muligheden for en historisk 10-års plan?
I LAP, Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere, har vi revideret vore indspil og høringssvar til en ny psykiatriplan, bl.a. i lyset af hvad der er sket henover sommeren.
debat
Mikkel Rasmussen: Hvis ikke nu, hvornår så?
Den politiske stilhed har længe været larmende til trods for, at det igen og igen viser sig, hvorfor der er behov for handling i psykiatrien. I kølvandet på en intensiveret debat og efter pres fra flere partier begynder forhandlingerne om en 10-årsplan nu 24. august. Dette momentum skal forløses, for meget håb er koblet op på troen på, at nu er det nu skriver Mikkel Rasmussen.
- Introduktionsstilling ved Klinisk Genetisk Afdeling, OUH
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 10/12/2024 - 2 Introduktionsstillinger i geriatri og intern medicin på Esbjerg Sygehus, Kolding Sygehus og Odense Universitetshospital
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 10/12/2024 - Afdelingslæge i Sektor for Alloplastikkirurgi
Sygehus Lillebælt | Ansøgningsfrist: 12/12/2024 - Introduktionsstilling i Reumatologi
OUH Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus | Ansøgningsfrist: 12/12/2024 - Overlæge/afdelingslæge til Klinisk Patologisk Anatomi, Klinisk Diagnostisk Afdeling, Esbjerg Sygehus, Syddansk Universitetshospital
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Syddansk Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 13/12/2024 - Introduktionsreservelæge i Akutmedicin på Esbjerg Sygehus
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Syddansk Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 14/12/2024 - Ledende overlæge søges til Afdeling for Lungesygdomme, Esbjerg og Grindsted Sygehus, Syddansk Universitetshospital
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Syddansk Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 15/12/2024 - Lungemedicinsk speciallæge søges til nyoprettet delestilling mellem Afdeling for Lungesygdomme Esbjerg Grindsted Sygehus og Lungemedicinsk afdeling J Odense Universitets hospital
Esbjerg Sygehus Grindsted Sygehus Syddansk Universitetshospital | Ansøgningsfrist: 15/12/2024 - Overlæge søges til team for angst- og affektive lidelser (FACT-2) i Lokalpsykiatrien i Middelfart
Psykiatrisk Afdeling | Ansøgningsfrist: 15/12/2024 - Overlæge søges
Sygehus Sønderjylland | Ansøgningsfrist: 15/12/2024
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Medicin
E-mail: dm@dagensmedicin.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg