Kun ringe evidens for gavnlig effekt af Ritalin til voksne med ADHD 

Nyt Cochrane-review peger på, at selvom methylphenidat-holdige lægemidler som Ritalin er førstevalg i Danmark til voksne med ADHD, er beviserne for lægemidlernes effekt meget mangelfulde. Der er behov for politisk vilje til at opdatere nationale kliniske retningslinjer, siger forsker.

Annonce

Principiel PLO-beslutning efterlader praktiserende læge med 30 lægevagter i kvartalet

1. juni får praktiserende læger i Region Nordjylland, som ejer flere kapaciteter, skruet arbejdsbyrden i lægevagten kraftigt i vejret, mens læger over 60 år fortsat helt fritages. »Jeg overvejer kraftigt, om jeg fortsat skal være praktiserende læge i Nordjylland,« siger Kenny Birk Bøtcher, der ejer tre lægeklinikker i regionen.

Topforsker om paradoks: »Kliniske forsøg får ikke nok opmærksomhed«

Op mod 20 procent af sundhedsvæsenets behandlinger kan være unødvendige, og selvom kliniske forsøg kan kaste lys over spild og overbehandling, bliver det ikke prioriteret tilstrækkeligt, mener Anders Perner, overlæge og næstformand i Lægevidenskabelige Selskaber (LVS). Med en ny pris vil LVS og otte andre organisationer hylde nogle af de mennesker, der beskæftiger sig med klinisk forskning og bidrager til bedre behandlinger.

Annonce

Paracetamol får sædceller til at spænde ben for sig selv

Paracetamol er under mistanke for at reducere mænds evne til at få børn. Mens ét dansk studie peger på en mulig mekanistisk forklaring, indikerer et andet dansk studie, at sædkvaliteten ikke er i risiko ved sporadisk brug af det smertestillende middel.

Annonce

Danmarks bedste, yngre psoriasisforsker er fundet

Læge og ph.d.-studerende Thomas Emmanuel blev ved Psoriasis Forskningsfondens 40 års jubilæum tildelt titlen som ‘Danmarks bedste, yngre psoriasisforsker’. I sit forskningsprojekt undersøger han, om huskeceller kan lære ‘at glemme’ psoriasis.

Stor stigning i salg af ADHD-medicin til voksne

I 2020 var 42.500 voksne danskere på apoteket for at hente den receptpligtige ADHD-medicin. Det er over dobbelt så mange som i 2010. Eksperter glæder sig over den stigende medicinering.

Se flere jobs