Kære    

Der er gået tre år siden, at verdens største hjertekongres ESC blev afholdt i sin fysiske form, men intet tyder på, at COVID-19-pandemien har kølnet forskernes interesse for at kunne præsentere videnskabelige resultater ansigt til ansigt med kolleger fra hele verden.

Lige nu er tusindvis af hjerteforskere- og læger samlet i Barcelona, og Dagens Medicin er også rejs til den catalanske hovedstad for at dække årets ESC, der desuden fejrer, at kongressen i år afholdes for 70. gang.

Der er i år flere end 100 danske præsentationer på ESC, hvoraf en række er blevet prioriteret af arrangørerne til præsentation på de prestigetunge såkaldte ‘Hot Line’-sessioner.

Inden for de kommende dage vil vi se komme til at se præsentationer af data fra den store danske befolkningsundersøgelse DANCAVAS om screening og intervention for at forebygge kardiovaskulære sygdomme; vi vil få ny viden om effekten på ældres hjerter ved at give dem højdosis influenzavaccine; og så er der nyt om optimal iltbehandling og blodtryksregulering af patienter i koma, som er blevet genoplivet efter hjertestop.

Andre danske præsentationer på ESC vil også gøre os klogere på COVID-19-vacciners sikkerhed til patienter med hjertesvigt, og på langtidsprognosen for stabile endokarditispatienter, som har fået oral tabletbehandling i et ambulant forløb.

Fra international side kan vi også forvente en perlerække af interessante studier, der kan få betydning for de internationale kliniske retningslinjer på det kardiologiske område. Det drejer sig blandt andet om TIME-studiet, der har sammenlignet effekten af indtag af blodtryksmedicin om morgenen eller om aftenen.

I PERSPECTIVE-studiet har forskere undersøgt effekten af neprilysin-hæmning på den kognitive funktion hos patienter med hjertesvigt. Så er der DELIVER, hvori forskere har undersøgt effekten af dapagliflozin til patienter med hjertesvigt og bevaret ejektionsfraktion. Derudover kommer der resultater fra INVICTUS-studiet med NOAC til behandling af patienter med atrieflimren og reumatologisk hjertesygdom, REVIVED med behandling af patienter med hjertesvigt på grund af koronararteriesygdom og SECURE med en ny behandling til patienter efter myokardieinfarkt.

Der vil også blive fremlagt hele fire nye ESC-guidelines, herunder de første guidelines vedrørende behandling af hjertesygdom, der er resultatet af kræftbehandling.

Fra lørdag 27. august frem til og med mandag 29. august udkommer vi først på eftermiddagen med nyhedsbreve fra kongressen, inden vi tirsdag 30. august runder af med de vigtigste højdepunkter.

Hele materialet samles i en sektion på Dagens Medicins hjemmeside, der kan anvendes som reference for alle interesserede.

Hvis du ikke er interesseret i at modtage Dagens Medicins ESC-nyhedsbrev, så kan du afmelde det herunder.

Med venlig hilsen
Rikke Esbjerg
Ansv. chefredaktør