Kære    

Det er tre år siden, at en fysisk kongres for European Association for the Study of Diabetes (EASD) sidst er blevet afholdt, så for mange deltagere er muligheden for at møde kolleger og samarbejdspartnere fra andre europæiske lande et af de vigtigste elementer ved dette års EASD. 

Diabetesforskere og læger fra hele Europa har fundet vej til kongressen i Stockholm, og Dagens Medicin er også rejst til den svenske hovedstad for at følge kongressen helt tæt på.

Danmark er traditionen tro stærkt repræsenteret på årets EASD med et stort antal præsentationer, abstracts og deltagere. 

Tidligere års kongresser har budt på præsentationer af vigtige lægemidler som blandt SGLT-2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister. Deltagerne på årets EASD ventes at blive præsenteret for nye data for netop disse lægemidler, men de store medicinske gennembrud skal vi ikke forvente at blive præsenteret for fra dansk side.

Årets EASD ventes også at sætte fokus på subklassifikation af personer med type 2-diabetes. Subsekventering af type 2-diabetes og et mere udstrakt brug af personligt tilpasset medicinering og behandling indgår i flere af de danske sessioner på EASD. Det er spændende områder, som ventes at transformere diabetesbehandlingen i de kommende år. 

Også fra international side er der lagt i kakkelovnen til endnu et år og en kongres med mange interessante forskningsnyheder. Der kommer blandt andet data fra store befolkningsstudier, som peger på, at kvinder og piger rammes hårdere af diabetes end mænd og drenge.

Flere studier kan også løfte sløret for, hvordan forskellige fødevarer enten hæver eller sænker risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Et nyt og interessant forskningsfelt, som vi også vil støde på ved kongressen, er inden for bæredygtig diabetesteknologi med større grad af genbrug.

Selvfølgelig kommer der også nyt fra store internationale studier med både nye og gamle lægemidler til behandling af diabetes herunder GLP-1-receptoragonister og SGLT2-hæmmere, som ikke bare er i stand til at sænke blodsukkeret, men som også kommer med flere andre gavnlige effekter på alt fra nyrerne til hjertet. 

Fra onsdag 21. september frem til og med fredag 23. september udkommer vi først på eftermiddagen med nyhedsbreve fra kongressen, inden vi mandag 26. september runder af med de vigtigste danske og internationale højdepunkter. 

Hele materialet samles i en sektion på Dagens Medicins hjemmeside, der kan anvendes som reference for alle interesserede. 

Hvis du ikke er interesseret i at modtage Dagens Medicins EASD-nyhedsbrev, så kan du afmelde det herunder. 

Med venlig hilsen
Asser H. J. Pelle
Redaktionschef