Når forskning kikser

Der er altid en vis spildprocent i forskning i den forstand, at nogle ideer og projekter ikke kan gennemføres, eller i det mindste ikke, som de var tænkt. Det var også tilfældet med strømmen af coronapenge til forskning i foråret 2020, men det er ikke nødvendigvis skidt, siger Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin.

Annonce

Myosinhæmmer skal redde hjertepatienter fra operation

Opdagelsen af lægemidlet mavacamten har allerede gjorde forskerne bag stenrige. Nu venter kardiologer og patienter på den nye behandling, som ifølge en dansk kardiolog potentielt kan spare patienter fra operation.

Kun ringe evidens for gavnlig effekt af Ritalin til voksne med ADHD 

Nyt Cochrane-review peger på, at selvom methylphenidat-holdige lægemidler som Ritalin er førstevalg i Danmark til voksne med ADHD, er beviserne for lægemidlernes effekt meget mangelfulde. Der er behov for politisk vilje til at opdatere nationale kliniske retningslinjer, siger forsker.

Annonce

Topforsker om paradoks: »Kliniske forsøg får ikke nok opmærksomhed«

Op mod 20 procent af sundhedsvæsenets behandlinger kan være unødvendige, og selvom kliniske forsøg kan kaste lys over spild og overbehandling, bliver det ikke prioriteret tilstrækkeligt, mener Anders Perner, overlæge og næstformand i Lægevidenskabelige Selskaber (LVS). Med en ny pris vil LVS og otte andre organisationer hylde nogle af de mennesker, der beskæftiger sig med klinisk forskning og bidrager til bedre behandlinger.

Annonce

Se flere jobs