Kære    

Selvom Solen skinner fra en skyfri himmel, og temperaturen svæver omkring de behagelige 30 grader, er en stor del af de internationale besøgende i Orlando i disse dage mere interesseret i, hvad der kommer til at foregå indendørs, navnlig i byens store kongrescenter. Årsagen er, at American Society of Nephrology lige om lidt slår dørene op til den årlige nyrekongres ASN, der hvert år tiltrækker forskere, læger og andre sundhedsprofessionelle fra hele kloden.

Kidney Week, som kongressen populært kaldes, er årets helt store tilløbsstykke inden for forskning i nyresygdomme, og 10.000 nefrologer og sundhedsinteresserede fra hele verden har fundet vej til Florida. Det samme har en række danske forskere, der skal præsentere deres nye forskningsresultater på kongressen eller bare følge med i, hvad andre har lavet af interessante ting det seneste år.

Dagens Medicin er også til Kidney Week og vil berette om det mest interessante på kongressen fra både dansk og international side. Danske forskere kommer blandt andet til Orlando med resultater af effekten af SGLT1/2-hæmmeren sotagliflozin på risikoen for udvikling af hjerte- og nyresygdom hos personer med type 1-diabetes. Vi skal også høre, hvad skiftet fra vitamin K-antagonister til direkte orale antikoagulanter har betydet for risikoen for nyrekomplikationer hos personer med atrieflimren i Danmark. Et andet forskningsresultat, som vi venter spændt på at høre mere fra, drejer sig om en opgørelse af behandlingen af diabetisk nyresygdom i Danmark i de seneste 20 år.

Fra international side har vi på Dagens Medicin et naturligt fokus på de store forskningsresultater, der kan ende med at være praksisændrende på området. Vi kigger efter medicinske behandlinger med nye lægemidler, ny fundamental forståelse af udviklingen af nyresygdom og koblingen mellem nyresygdom og andre sygdomme.

Til at hjælpe os med at udpege det mest interessante af det mest interessante slutter vi af med en snak med en af Danmarks førende eksperter, der kommer med sit besyv, i forhold til hvad der har været det vigtigste til Kidney Week, og hvad det kan få af kliniske betydninger i fremtiden.

Fra mandag 7. november til og med onsdag 9. november udkommer vi først på eftermiddagen med nyhedsbreve fra kongressen, og onsdag vil vi samle op på alt det bedste.

Hele materialet samles i en sektion på Dagens Medicins hjemmeside, der kan anvendes som reference for alle interesserede.

Hvis du ikke er interesseret i at modtage Dagens Medicins ASN-nyhedsbrev, så kan du afmelde det herunder.

Med venlig hilsen
Asser H. J. Pelle
Redaktionschef