I denne udgave af Dagens Medicins nyhedsbrev om hæmatologi har vi fokus på myelomatose.

Et nyt norsk studie med dansk deltagelse i Lancet Hematology viser, at det faktisk er muligt at skrue helt ned for brugen af det bivirkningstunge dexamethason til ældre patienter med myelomatose.

I stedet for de normale behandlingscyklusser med bortezomib, lenalidomid og dexamethason kan lægerne tillægge det monoklonale antistof isatuximab og minimere brugen af dexamethason til kun de to første behandlingscyklusser for derefter helt at udelade det fra behandlingen.

I takt med at flere og flere lever med kræft, bliver presset på sundhedssystemet større og større, især hvis patienterne skal modtage behandling på hospitalet ofte. Nu viser et nyt dansk studie, at det faktisk er muligt til patienter med knoglemarvskræft at flytte dele af behandlingen hjem til dem selv, så de i stedet for at skulle pendle langt og optage ressourcer på hospitalet kan nøjes med hjælp fra en lokal hjemmesygeplejerske.

Og så viser et nordisk studie, hvordan konsoliderende behandling med carfilzomib, lenalidomid og dexamethason til patienter med myelomatose kan give patienterne åndenød og søvnproblemer, men også at bivirkningerne forsvinder igen. Alt dette er vigtigt at vide i forhold til livskvalitet, når læger vejleder patienterne om mulige behandlinger.

Annonce

Mange patienter med knoglemarvskræft kan med fordel behandles i eget hjem

Behandlingen af knoglemarvskræft er for mange patienter noget, der foregår over flere år og er forbundet med langvarige behandlingsdage på hospitalet plus transporten til og fra. Et nyt dansk studie viser nu, at mange patienter med fordel kan behandles i eget hjem. Måske kan denne patientgruppe endda selv tage deres medicin, siger overlæge Thomas Lund.

Annonce

Myelomatose: Konsoliderende behandling med carfilzomib kan give åndenød

Nordisk studie belyser, hvordan konsoliderende behandling med carfilzomib, lenalidomid og dexamethason til patienter med myelomatose kan give patienterne åndenød og søvnproblemer, men også at bivirkningerne forsvinder igen. Alt dette er vigtigt at vide, når vi sammen med patienterne skal vurdere, hvilken behandling de skal have, siger lektor Lene Kongsgaard Nielsen.

Hvad synes du om dette nyhedsbrev?

Da vi har lanceret en ny type nyhedsbreve, vil vi meget gerne høre din mening, så vi kan gøre det endnu bedre. Både ris og ros er meget velkomment.