Kære {{ first_name,fallback= }} {{ last_name,fallback= }}  

Tusinder af læger og forskere fra hele verden befinder sig lige nu i Hamborg til årets store europæiske diabeteskongres, EASD. Det er her, årets store forskningsnyheder bliver præsenteret.

På EASD 2023 vil danske forskere præsentere alt fra forskning i den gavnlige effekt af GLP-1-receptoragonister og SGLT-2-hæmmere på MACE hos ældre, til hvordan behandling for osteoporose kan have positiv effekt på risikoen for at udvikle type 2-diabetes.
I et stort samarbejde præsenterer forskere fra de fem Steno Diabetes Centre i Danmark ny viden om deres forskning i sammenhængen mellem fødselsvægt og risikoen for at udvikle type 2-diabetes.
IT-løsninger er også på dagsordenen. Danske forskere har udviklet en machine learning-model, som skal hjælpe med at dosere insulin. Og så bliver der præsenteret ny forskning i mekanismerne bag risikoen for alvorlige infektioner hos personer med type-2 diabetes.

På den internationale front har forskningen på EASD i mange år handlet om brug af GLP-1-receptoragonister til behandling af personer med type 2-diabetes og overvægt. Sådan bliver det formentlig også i år, hvor der i hvert fald vil blive præsenteret data efter tre års behandling af personer med type 2-diabetes med semaglutid i den virkelige verden.
Arrangørerne af kongressen peger dog også i retning af andre interessante forskningsnyheder. Blandt andet vil der på kongressen blive præsenteret data fra et forsøg med infusioner af insulin- og glukagonproducerende celler hos personer med type 1-diabetes. Vedrørende type 1-diabetes vil der på kongressen også blive præsenteret data fra et forsøg med behandling af børn med nyopstået sygdom med et antiviralt lægemiddel, der muligvis kan bevare insulinproduktionen. Vi kan også se frem til en stor rapport inden for præcisionsmedicin i diabetes. Rapporten og dele af den bliver samtidig publiceret i en række af verdens førende videnskabelige tidsskrifter.
Endelig bliver der på kongressen også slået to streger under den rolle, som COVID-19-pandemien har haft for stigningen i antallet af personer med type 1-diabetes på verdensplan.

Alt i alt bliver EASD som sædvanlig meget interessant, og Dagens Medicin er på plads i Hamborg og er klar til at guide jer igennem alt det, der er værd at fortælle om fra både dansk og international hånd.

Vores dækning begynder med et nyhedsbrev i morgen onsdag 4. oktober, og frem til og med fredag 6. oktober vil vi dagligt udsende et nyhedsbrev med de største nyheder fra EASD. Mandag 9. oktober runder vi af med de danske og internationale højdepunkter. Hele dækningen samles i en sektion på Dagens Medicins hjemmeside, der kan anvendes som reference for alle interesserede.

Hvis du ikke er interesseret i at modtage Dagens Medicins EASD-nyhedsbrev, så kan du afmelde det herunder.

Med venlig hilsen
Asser H. J. Pelle
Redaktionschef