Kære {{ first_name,fallback= }} {{ last_name,fallback= }}  

Denne weekend bliver den årlige kongres for American Diabetes Association (ADA) skudt i gang i Orlando Florida, hvor tusindvis af forskere fra alle afkroge af kloden er samlet i ‘The Sunshine State’ til en tour de force inden for forskning i diabetes og relaterede sygdomme.

Dagens Medicin dækker som vanligt både de store internationale nyheder og de danske bidrag til kongressen. Og da Danmark er en mastodont inden for forskning i diabetes og behandling af sygdommen, er de to ting bestemt ikke hinanden ekskluderende.

Hvad kan vi så forvente til årets kongres? Hvis vi begynder med de danske forskningsbidrag, så ved vi, at ph.d.-studerende Aleksander Lühr Hansen fra Aarhus Universitet kommer til ADA med et forskningsresultat, der peger på, at lav fødselsvægt er associeret til øget risiko for udvikling af kronisk nyresygdom hos personer med type 2-diabetes. 

Læge og ph.d.-studerende Henrik Maagensen fra Steno Diabetes Center Copenhagen skal fremlægge sine nyeste resultater fra et forsøg med behandling af personer med den sjældne diabetesform MODY3 med SGLT2-hæmmere. 

Og klinisk professor Niels Ejskjær fra Steno Diabetes Center Nordjylland og Aalborg Universitetshospital skal vise, hvordan lægerne i Nordjylland har haft succes med at implementere et digitalt system, der fortæller, hvad der er vigtigt for patienter med diabetes at få taget hånd om.

Blandt de store internationale historier på årets ADA er nye resultater fra FLOW-studiet med behandling af personer med type 2-diabetes og nyresygdom med semaglutid. I en ny analyse af data fra studiet har forskere set på, om forudgående behandling med en SGLT2-hæmmer mindsker den nyrebeskyttende effekt af behandlingen med semaglutid. Forskningsleder på Steno Diabetes Center Copenhagen Peter Rossing fortæller på ADA om de resultater. 

Vi er også blevet lovet resultater fra SURMOUNT-OSA-studiet med behandling af overvægtsrelateret søvnapnø med tirzepatide. Derudover bliver vi også trakteret med resultater fra forsøg med mulige nye behandlinger til personer med diabetes. Det drejer sig blandt andet om forsøg med retatrutide, der er en GIP, GLP og glukagon-receptoragonist. Endelig følger vi selvfølgelig også med i, hvad der kommer ud af resultater fra store kliniske studier som INHALE-3, ATTEMPT, LENS, SECURE-TD2 og MOMEMTUM.

Vores dækning begynder med et nyhedsbrev mandag 24. juni og fortsætter tirsdag 25. juni, inden vi onsdag 26. juni runder af med et overblik over årets højdepunkter på ADA. Alle artikler fra årets kongres samles i en sektion på Dagens Medicin.

Hvis du ikke er interesseret i at modtage Dagens Medicins ADA-nyhedsbrev, kan du afmelde det herunder.

Med venlig hilsen

Asser H. J. Pelle, redaktionschef