Kære {{ first_name,fallback= }} {{ last_name,fallback= }}  

Vi går en spændende weekend i møde. Årets store European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, som tidligere blev kaldt for ECCMID, men som fra i år er blevet omdøbt til ESCMID Global, bliver nemlig skudt i gang i morgen lørdag i Barcelona. For første gang dækker vi på Dagens Medicin kongressen, der udelukkende har fokus på mikrobiologi og infektionssygdomme, der begge er områder, hvor der i øjeblikket foregår en masse spændende forskning.

Årets kongres, der løber fra 27.-30. april, kommer til at være en tour de force i den nyeste forskning inden for området. Vi skal blandt andet høre om de førende internationale studier i immunstyrkende behandlinger til personer med tuberkulose, CRISPR som værktøj til at tackle antibiotikaresistens, og hvordan klimaforandringer kan få tropiske sygdomme til at sprede sig med insekter til meget større dele af verden. Derudover skal vi selvfølgelig også høre om de seneste opdagelser vedrørende coronavirus, og hvad forskerne tror bliver den næste store pandemi. Blandt andet viser noget af den forskning, som skal præsenteres på ESCMID Global, at der rundt om i verden er blevet brugt store mængder antibiotika på at behandle patienter med COVID-19, og at antallet af infektioner med resistente bakterier i f.eks. USA i dag er højere end før pandemien.

Som altid ved internationale kongresser har vores videnskabsjournalist Kristian Sjøgren, der dækker ESCMID Global for os, også det ene øje på, hvad de danske forskere præsenterer på kongressen. Han taler med en håndfuld af dem om deres forskning, der blandt andet kortlægger to danske udbrud med carbapenemase-producerende tarmbakterier, og hvordan udviklingen i AIDS-associerede sygdomme har set ud i Europa de seneste 20 år. Danske forskere har også fundet ud af, hvad der genetisk karakteriserede forrige vinters store danske udbrud med gruppe A streptokokker, og så skal vi også dykke dybere ned i en ny infektionsmodel for en dødsens farlig tarmbakterie.

Som det fremgår, kommer kongressen til at dække kampen mellem bakterier og virus på den ene side og antibiotika og antivirale behandlinger på den anden. Fra Dagens Medicins side kan vi kun sige, at vi glæder os til at fortælle, hvordan den kamp ender. 

Dette er blot et lille udpluk af alt det, som vi forventer af årets ESCMID Global. Vores dækning begynder med en række artikler samlet i et nyhedsbrev mandag 29. april og fortsætter tirsdag 30. april, inden vi 1. maj runder af med de sidste nyheder samt kongressens højdepunkter. Alle artikler fra årets kongres samles i en sektion på Dagens Medicin.

Hvis du ikke er interesseret i at modtage Dagens Medicins ESCMID-nyhedsbrev, kan du afmelde det herunder.

Med venlig hilsen

Jesper Bernstorf Jensen, ansv. chefredaktør