MSD trækker styrelse i retten Firmaet mener, at Lægemiddelstyrelsen handlede forkert ved at give afslag på generelt tilskud til osteoporosemidlet Fosamax

For første gang nogensinde i Danmark går et medicinalfirma rettens vej for at få afgjort, om Lægemiddelstyrelsen og Indenrigs- og Sundhedsministeriet handlede korrekt ved at afvise at give generelt tilskud til et lægemiddel.

Det er medicinalfirmaet MSD, der tre gange har fået afslag på generelt tilskud til firmaets osteoporosemiddel Fosamax, og som derfor nu har udtaget stævning mod ministeriet og styrelsen:

»Det er enhver virksomheds legitime ret at få afprøvet en myndigheds afgørelse ved en domstol, hvis man er utilfreds med den. Efter vores opfattelse er der mulighed for at forbedre det danske system, hvor klager over en afgørelse om tilskud behandles af den samme instans, som traf afgørelsen. Hvad angår Fosamax, er det efter vores opfattelse usædvanligt, at der i Danmark ? i modsætning til resten af Europa ? hverken er generelt eller klausuleret tilskud til Fosamax, som er et af de mest veldokumenterede midler til behandling af osteoporose,« siger MSD?s kommunikationsdirektør, Camilla W. Trustrup.

Lægemiddelstyrelsen ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere sagen. I begrundelsen for at afvise generelt tilskud til Fosamax, skriver styrelsen i 2001, at der er »nærliggende risiko for, at Fosamax vil blive anvendt uden for den godkendte indikation«, som er behandling af personer med såkaldte lavenenergibrud på grund af osteoporose.

Lægemiddelstyrelsen har på netop osteoporoseområdet nedsat en ekspertgruppe til at rådgive omkring tilskud til forebyggende behandling.

Tre år gammel sag

Den verserende sag mellem MSD og Lægemiddelstyrelsen er allerede mere end tre år gammel: I sommeren 2001 fik MSD afslag på generelt tilskud til Fosamax. Det var tredje gang siden midlet blev introduceret på det danske marked i 1995, at MSD søgte om generelt tilskud til Fosamax. Efter at Lægemiddelstyrelsen havde genoptaget sagen, fik MSD igen i december 2001 afslag.

MSD indklagede afgørelsen til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som gav Lægemiddelstyrelsen medhold. MSD udtog stævning mod Lægemiddelstyrelsen, og allerede sidste sommer modtog styrelsen et anklageskrift fra MSD?s advokater. Sagen har siden verseret mellem firmaets advokater og Lægemiddelstyrelsens ? kammeradvokaten. Der er endnu ikke fastsat en dato for de første retsforhandlinger.

Niels-Bjørn Albinus

Skriv kommentar