Modermælk mod vorter ? og kræft

Et protein i modermælk, som har vist sig at kunne fjerne genstridige vorter, kan måske bane vej for ny kræftbehandling. Forskere ved universitetshospitalet i Lund kalder proteinet, som er en variant af alfa-laktalbumin, for Hamlet.

I et forsøg, som i juni blev offentliggjort i New England Journal of Medicine, indgår i alt 40 patienter med vorter, som var resistente mod gængse behandlinger. Halvdelen blev behandlet med Hamlet, mens de øvrige fik placebo.

Efter tre uger kunne alle patienter, der var behandlet med mælkeprotein, glæde sig over en markant effekt. 88 ud af i alt 92 vorter var mindsket med 75 pct. eller mere, mens der kun var en tilsvarende effekt på 15 ud af 74 vorter i placebogruppen.

To år senere var vorterne væk eller skrumpet hos 83 pct. af de patienter, der modtog behandling.

Resultaterne nærer håb om, at Hamlet også kan bruges mod f.eks. livmoderhalskræft, som kan være forårsaget af den samme type virus ? papilloma ? som vorter, og forskerne i Lund håber ifølge Associated Press snart at kunne iværksatte en afprøvning. Faktisk har Hamlet allerede i laboratorieforsøg vist, at det kan slå lungekræftceller ihjel.

Præcis hvordan Hamlet virker, er stadig ikke afklaret. Men proteinet har i forsøg vist, at det kun har effekt på de syge celler. Modsat mange andre behandlinger mod kræft skader det ikke de raske celler, og der er ikke registreret nogen bivirkninger.

Mette Ebdrup

Skriv kommentar