Minister vil lockoute fire ud af fem statsansatte
Chefforhandleren for de statsansatte er klar til at sende 120.000 statsansatte hjem uden løn, hvis det kommer til en storkonflikt – også medarbejdere på sundhedsområdet.

Minister vil lockoute fire ud af fem statsansatte Chefforhandleren for de statsansatte er klar til at sende 120.000 statsansatte hjem uden løn, hvis det kommer til en storkonflikt. Det gælder også ansatte på sundhedsområdet.

Innovationsminister Sophie Løhde (V), der er chefforhandler for de statsansatte, er klar til en »omfattende« lockout, efter de forskellige fagforeninger for de offentlige ansatte har varslet om strejke.

Lockouten vil omfatte 120.000 medarbejdere i staten fordelt på alle ministerierne, hvilket svarer til fire ud af fem statsansatte. Også i Sundhedsministeriet vil langt de fleste medarbejdere blive påvirket af en lockout, hvor det kun er chefer og andre nøglepersoner, der vil være undtaget af konflikten.

»Alle organisationer og alle ministerier i staten har nu gennemgået strejkevarslerne, og vi må konstatere, at de nøje har udvalgt arbejdspladser, hvor det gør allermest ondt på centrale del af staten,« siger Sophie Løhde på et pressemøde i Finansministeriet i dag onsdag.

Innovationsministeren fremhæver, at en lockout vil ramme »bredt og effektivt« og vil være et modsvar til de strejkevarsler de forskellige faglige organisationer har sendt til staten.

Der er i alt ansat 180.000 i staten, hvor 50.000 af dem er fritaget fra strejke, da de er tjenestemænd. Derudover vurderes det, at 10.000 af de statsansatte har en særlig rolle for rigets sikkerhed. Selv om en lockout skal ramme bredt og effektivt, skal det ikke gå ud over borgernes ve og vel.

»Finansministeriet har i samarbejde med alle øvrige ministerier undtaget 10.000 ansatte, som varetager funktioner, der f.eks. sikrer rigets sikkerhed eller borgernes ve og vel. Det gælder eksempelvis Efterretningstjenesten og forsyningen af vacciner,« siger Sophie Løhde.

Lockouten kan træde i kraft 10. april – altså seks dage efter de faglige organisationers strejke kan begynde.

Skriv kommentar