Mandlige læger tjener kvart mio. kr. mere end kvindelige Ifølge nye tal tjener de mandlige danske læger næsten en kvart mio. kr. mere end deres kvindelige kolleger  

Hvis du er dansk mandlig læge,  tjener du i gennemsnit 250.000 kr. mere end dine kvindelige kolleger på årsbasis. Det viser nye tal fra Gitte Harrits og Søren Olesens bog, ’På vej til professionerne’, der blev udgivet i sommer.

Bogen belyser en række mønstre blandt danske professionsuddannelser, bl.a. køn, alder og lønforhold. 

»Overfladisk betragtet er de 250.000 kr. sådan set rigtige nok. Men det handler ikke om, at kvinder bliver underbetalt. Det handler om, at mænd og kvinder for tiden befinder sig vidt forskellige steder i deres karriere og derfor får forskellig løn,« siger Kasper Axel Nielsen, direktør i FAS.

»Hvis vi kigger på medicinstudiet i dag, er størstedelen af dem, som studerer, kvinder. Sådan har det været i en hel del år efterhånden. Derfor er der også mange flere kvinder blandt de yngre læger. Og en yngre læge tjener væsentlig mindre end en overlæge. Blandt overlægerne er der stadig flest mænd, fordi de uddannede sig i en tid, hvor faget var mandsdomineret. Vi tror på, at den forskel kommer til at udligne sig i takt med, at de unge kvindelige læger bliver overlæger,« fortæller Kasper Axel Nielsen.

Mænd arbejder oftere over
Hos Yngre Læger deler man også den opfattelse af situationen. 

Ifølge kommunikationsrådgiver Camilla Kjærager er det helt naturligt, at kvinderne i gennemsnit tjener mindst, da der er flest kvinder blandt de yngste og dermed relativt lavestlønnede. Men lønforskellen skyldes anciennitet eller alder, ikke køn. Hun fortæller desuden, at mændene blandt de yngre læger oftere arbejder over end kvinderne, hvilket også kan ses på lønsedlen.

Lægeforeningen undersøgte for nogle år tilbage lønforholdene i forhold til ligestilling blandt sine medlemmer. Der viste resultaterne, at der stort set ikke var nogen forskel blandt mænd og kvinder. Noget kunne tyde på, at de har ret.

Hvis man kigger i tallene i Det Fælleskommunale Løndatakontor, er der kun et par tusinde kroner til forskel på mandlige og kvindelige læger, det vil sige omkring to pct. Det gælder både blandt reservelæger og overlæger.

Det er pæne tal i forhold til den restende del af Danmarks arbejdsstyrke, hvor tal for Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at mænd tjener omkring 17-21 pct. mere end kvinder.

»Hos overlægerne er der lige løn for lige arbejde. Der har i mange år været flest mænd i specialer med mange vagter, og det har betydet, at de får lidt højere løn i kraft af vagttillæggene. Tilsvarende er der som sagt stadig flere mænd blandt de ledende overlæger. Men begge forhold er under hurtig forandring. Og når det gælder alle andre tillæg, f.eks. lokalløn, er der ingen kønsforskel,« siger Kasper Axel Nielsen. 

Kasper Axel Nielsen peger på, at der i dag er næsten lige så mange kvinder som mænd med vagtarbejde, og stadig flere kvinder bliver ledende overlæger. På det seneste har man set, at de kvindelige ledende overlæger måske er ved at overhale mændene lønmæssigt, men det har foreningen ikke gode nok data til at udtale sig sikkert om endnu.

Skriv kommentar