Peder Ahnfeldt-Mollerup, der er praktiserende læge i en kompagniskabspraksis i Vejle, vurderer, at hans omsætning i hvert fald er faldet med en tredjedel.

Læger ramt økonomisk: Patienterne holder sig væk På trods af særaftaler om telefon- og videokonsultationer dropper mange borgere i øjeblikket at tage kontakt til egen læge. Det rammer landets lægehuse på økonomien og kan ramme den enkelte borger på sundheden.

Når arbejdsløsheden stiger og den økonomiske aktivitet skrumper ind, er det sjældent landets lægeklinikker, der står for skud. 

Men corona-krisen er ikke ligesom andre kriser, og i øjeblikket undgår mange borgere helt at tage kontakt til egen læge. 

»Vi har betydeligt færre konsultationer, end vi plejer at have. Min omsætning er i hvert fald faldet med en tredjedel, vil jeg tro. I sidste uge omsatte jeg for 20.000 kr., hvor jeg normalt ligger på 32.000 kr.,« siger Peder Ahnfeldt-Mollerup, der er praktiserende læge i en kompagniskabspraksis i Vejle. 

Særaftaler har haft begrænset effekt

For at holde konsultationshjulene i gang under epidemien, har de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner ellers udvist handlekraft de seneste uger. 

Der er indgået en aftale om videokonsultationer i hele landet, ligesom taksten for telefonkonsultationer er skruet midlertidigt i vejret, så ydelsen nu matcher konsultationer ved fremmøde. 

Alligevel er den økonomiske omsætning faldet med hele  40 pct., vurderede formand i PLO, Christian Freitag, tidligere på ugen.

Og det fik i dag Ulla Astman (S), regionsrådsformand i Region Nordjylland, til at understrege, at borgerne skal søge egen læge, hvis de har symptomer på alvorlig sygdom. 

»Vi er glade for, at nordjyderne har taget budskabet til sig om at blive hjemme, så vi mindsker smittespredningen. Det er virkelig flot, at vi står sammen. Men det er selvfølgelig vigtigt, at borgerne reagerer, hvis de har symptomer på anden alvorlig sygdom,« siger Ulla Astman (S).

Undgår offentlig transport

I Peder Ahnfeldt-Mollerups lægepraksis er alle konsultationer aflyst, der ikke har et behov nu og her.

Men selv blandt de tilbageværende konsultationer tikker der mange afbud ind. 

»En del patienter ringer og melder afbud til de fysiske konsultationer, fordi de er bange for at tage offentlig transport eller ikke ønsker at belaste sundhedsvæsenet,« siger Peder Ahnfeldt-Mollerup.

Telefonkonsultationer tager tid

Hvor han normalt har »nogle og tyve« fremmøde konsultationer, er Peder Ahnfeldt-Mollerup i øjeblikket nede på ca. fire om dagen – et antal der ikke opvejes af video- og telefonkonsultationerne. 

»Vi bruger meget tid på at finde ud af, om folk skal indlægges eller blive hjemme. Det tager måske 10 minutter over telefonen og to minutter ved fysisk fremmøde, fordi vi ikke kan bruge hele vores faglighed. Vi kan heller ikke rigtig gøre brug af tillægsydelserne,« siger Peder Ahnfeldt-Mollerup.

Den faldende økonomiske aktivitet har dog endnu ikke haft konsekvenser i lægeklinikken i Vejle. 

»Hvis udbruddet fortsætter, kan vi blive nødt til at sende vores ansatte hjem. Og går det helt galt, må jeg finde et job på sygehuset. Jeg tvivler dog på, at det kommer til at ske. Faktisk tror jeg, at vi i den kommende tid får ekstra travlt, fordi sygehusene bliver nødt til at udskrive nogle patientgrupper tidligere end normalt for at frigøre kapacitet,« siger Peder Ahnfeldt-Mollerup.

Indtægtstab kommer ikke igen

Sikkert er det dog, at landets praktiserende læger ligesom mange andre faggrupper må forberede sig på at indkassere et betydeligt økonomisk tab som følge af krisen. 

»Den lave aktivitet vi oplever i øjeblikket kommer ikke igen på et senere tidspunkt, fordi vi jo i forvejen arbejder for fuld kapacitet. Så der bliver tale om en reel lønnedgang. Man skal dog ikke have så ondt af os økonomisk set. Jeg har haft flere patienter, som står i en langt svære situation, end jeg selv gør,« siger Peder Ahnfeldt-Mollerup

»Til gengæld står vi med i forreste linje i bekæmpelsen af COVID-19, så her løber vi en større risiko end mange andre danskere. Især mine ældre kolleger,« siger Peder Ahnfeldt-Mollerup.

PLO er ikke bekendt med praktiserende læger, der endnu har benyttet sig af regeringens lønkompensationsordning, selvom rigtig mange overvejer det. Der er dog flere lægehuse, som har sendt ansatte hjem med afspadsering og ferie.

Kommentarer

Skriv kommentar