Læger kan komme til at trille tommelfingre under lockout

Læger kan komme til at trille tommelfingre under lockout En kommende strejke vil ramme alle anæstesi- og radiologiske afdelinger i landet, mens lockouten ikke vil omfatte alle hospitaler. Anders Kühnau kan ikke udelukke, at nogle læger vil komme til at trille tommelfingre under en lockout.

Kombinationen af strejkevarslen og lockouten betyder, at nogle læger kan ende med ikke at kunne udføre deres arbejde.

Yngre Læger og Overlægeforeningen har meldt ud, at alle radiologer og anæstesiologer er udtaget til en eventuel strejke, men ikke alle hospitaler med disse faggrupper er udtaget til lockout. Der er derfor nogle hospitaler, hvor radiologerne og anæstesiologerne strejker, mens resten af personalet fortsat skal gå på arbejde. For dem kan det være svært at opretholde deres normale arbejdsgang, påpeger Anders Kühnau, chefforhandler for regionerne.

»Jeg kan ikke garantere, at der ikke er nogle læger, der vil komme til at trille tommelfingre under en storkonflikt. Det er forhåbentligt så få som overhovedet er muligt,« siger han.

Danske Regioner har været i dialog med alle fem regioner om, hvor det vil give mindst mening for læger at komme på arbejde, så længe anæstesiologer og radiologer strejker.

»Det er på baggrund af regionernes vurdering, vi har udtaget de udvalgte afdelinger til lockout. Vi har været inde at se på, hvor det ikke vil give mening for folk at gå på arbejde,« siger Anders Kühnau.

Der er dog hospitaler og sygehuse heriblandt Amager, Hvidovre, Nykøbing Falster og Sydvestjysk med radiologiske- og anæstesiologiske afdelinger, der ikke vil blive berørt af lockouten. Ifølge Anders Kühnau er de blandt nogle af de hospitaler, hvor regionerne har vurderet, at de fleste godt kan opretholde deres normale arbejdsfunktioner, selv om radiologer og anæstesiologer strejker.

»Vi har vurderet, at der er andre funktioner, som de formentlig godt kan opretholde på de afdelinger, der er ramt af strejkevarslet, men som ikke er lockoutet,« siger han.

Lige efter konfliktbogen

Formanden for Yngre Læger Camilla Rathcke, der sidder med ved forhandlingsbordet, har tidligere udtalt, at den omfattende lockout er en voldsom optrapning af konflikten, som tyder på, at arbejdsgiverne ikke ønsker at forhandle.

Den præmis køber Anders Kühnau ikke. Han kan ikke forstå, hvordan de faglige organisationer kan se det som en konfliktoptrapning.

»Det her handler ikke, om man har lyst til at forhandle eller ej. Vi laver lockout som svar på deres strejkevarsel. Vi tolker ikke deres strejkevarsel, som et tegn på, at de ikke ønsker at forhandle med os. Det er helt naturligt i den danske model, at vi sender lockoutvarsel, ligesom de har sendt strejkevarsel. Derfor har jeg svært ved at forstå, at det kan opfattes som en optrapning af konflikten,« siger han.

Flere af de faglige organisationer kritiserer regionerne for ikke at ønske at lande et forlig, fordi de i stedet håber på et hurtigt statsindgreb. Det afviser Anders Kuhnau og mener, at sådan en beslutning er »helt ude af hans hænder«.

»Jeg håber selvfølgelig, at vi sammen kan finde en løsning, så det slet ikke kommer til et statsindgreb. Men hvis det kommer dertil, har jeg ingen idé om, hvad det vil kunne komme til at indeholde,« siger han.

Det frie sygehusvalg i fare

En anden ting en lockout også kan ende med at påvirke er det frie sygehusvalg. Det er endnu usikkert om en storkonflikt vil påvirke patientrettighederne, men ifølge Anders Kühnau er det sandsynligt.

»Vi ved endnu ikke på nuværende tidspunkt, om der vil ske en suspension af behandlings- og udredningsretten og det frie sygehusvalg. Men man kunne godt forestille sig, at vi kunne komme ud i en lignende situation som i 2008, hvor der også var en storkonflikt, hvor patientrettighederne blev suspenderet, men det er op til Folketinget,« siger han.

Skriv kommentar