Lad børnelæger tage sig af syge børn Region Midtjylland bør organisere sig på det akutte område, så akut syge børn fortsat bliver håndteret af de mest kompetente sygeplejersker og læger

I Region Midtjylland er der på ledelsesplan fremkommet et forslag om, at ‘akutlægerne’ i den Fælles Akutte Modtagelse (FAM) foruden voksne også skal have ansvaret for de akut syge børn. Vi finder det uhensigtsmæssigt, at børn henvist af en speciallæge i almen medicin til en børneafdeling først skal ses af en FAM-læge uden formel pædiatrisk uddannelse eller erfaring, inden de kan blive set af en børnelæge. Man kan overveje, om forslaget afspejler manglende indsigt i børnelægers kompetencer, eller om man bevidst vælger at tilsidesætte hensynet til børnene for at kunne hylde princippet om én fælles indgang til sygehuset og én læge med ansvar for at tage imod alle akutte patienter.

Omkring 90 pct. af børns indlæggelser er akutte. Akut pædiatri er således en meget væsentlig del af børnelægers arbejde. Vurdering af syge børn kræver et stort kendskab til barnets normale udvikling samt viden om sygdommes prævalens og aldersafhængige præsentation. Foruden faglig viden stiller den akutte pædiatri store krav til lægens pædagogiske og kommunikative evner, og undersøgelsesprogrammet må til stadighed være en afvejning af, hvad der er ønskeligt at undersøge, og hvilke gener det synes rimeligt at udsætte det enkelte barn for.

I Region Midtjylland er der aktuelt på lige fod med landets øvrige regioner etableret akutte børnemodtagelser. Her bliver børn modtaget i børnevenlige omgivelser af børnesygeplejersker og børneafdelingens læger. Oftest vil læger under uddannelse til børnelæge eller almen medicin tage imod børnene, men alle børn bliver set af børnelæge inden for en time. Hvor det er relevant, samarbejder vi med speciallæger fra andre afdelinger. Ofte kan børnene udskrives igen efter få timers behandling, observation og information/undervisning af forældrene. I børnemodtagelserne er personalet vant til at triagere børn, håndtere et stort patientflow og iværksætte relevant udredning og behandling. Personalet har erfaring i at håndtere de svært syge børn, men sikrer også, at patienterne ikke udsættes for unødvendige blodprøvetagninger, venflonanlæggelser eller billeddiagnostiske undersøgelser. Børnemodtagelserne danner de optimale rammer for et godt patientforløb for det akut syge barn og fungerer samtidig som et meget vigtigt uddannelsessted. Ved at overdrage ansvaret for akut syge børn til FAM-læger vil man give køb på fagligheden. Desuden vil det gå ud over børnelægers mulighed for at vedligeholde de akutte kompetencer og forringe uddannelsen af kommende børnelæger.

Vi opfordrer til, at man også i Region Midt organiserer sig på det akutte område, så akut syge børn fortsat bliver håndteret af de mest kompetente sygeplejersker og læger. 

Skriv kommentar