Kvinder bliver gravide efter sterilisation 25 ud af 5.000 sterilisationer virker ikke efter hensigten. Gynækolog mener, at læger bør holde igen med at tilbyde indgrebet

De tror sig på den sikre side, men omkring 25 af de ca. 5.000 danske kvinder, som årligt steriliseres, bliver gravide i løbet af de første 12 måneder efter indgrebet. Det viser en ny undersøgelse, som er den største af sin art i verden.

Ifølge tal fra Landspatientregistret, som Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) har behandlet, er 794 ud af godt 35.000 kvinder, der blevet steriliseret på danske sygehuse fra 1996 til 2003, blevet uønsket gravide efterfølgende.

»Det er overraskende mange i forhold til, hvad vi troede,« siger Peter Helm, overlæge på amtssygehuset i Gentofte, som har foretaget analysen sammen med kollegaen Øjvind Lidegaard på amtssygehuset i Herlev.

Hvor sikker sterilisation af kvinder er, er det svært at få et overblik over. Det såkaldte Pearl-index, som angiver, hvor stor en procentdel af de kvinder, som bruger en præventionsmetode, der bliver gravide i løbet af et år efter indgrebet, giver forskellige resultater. Ifølge DSOG?s retningslinjer er det 0,14 pct., mens eksempelvis den amerikanske organisation Planned Parenthood angiver 0,5 pct.

Solide danske tal

De to overlæger mener ikke, at forklaringen på de forholdsvist mange danske graviditeter hos steriliserede kvinder er mangel på lægelig kompetence. Tværtimod peger de på, at Danmark internationalt er duksen i klassen, når det gælder om at registrere behandling og komplikationer.

»Hidtil har vi nok især lænet os op ad udenlandske tal, som har vist langt færre graviditeter. Men de har ikke har samme pålidelige og grundige registrering af sterilisationer og graviditeter, som vi har. En anden forklaring på de danske tal kan være, at mange lande nok i højere grad har centraliseret deres indgreb, men det mangler vi tal for,« siger Peter Helm.

På baggrund af de nye tal er hans vurdering, at læger bør holde igen med at tilbyde kvinder sterilisation.

»Der er principielt en risiko ved enhver operation. Det gælder også et lille indgreb som sterilisation. For nogle kvinder er det en god løsning, men for andre vil f.eks. hormonspiral være bedre. Den giver bedre sikkerhed, og kvinden kan vælge den fra, hvis hun senere ønsker at få børn,« siger han.

Store forskelle mellem afdelingerne

Den ny danske undersøgelse viser også en stor forskel fra afdeling til afdeling på, hvor mange kvinder der bliver gravide efter indgrebet. Højest ligger afdelingerne i Fredericia og Horsens, hvor resultater fra juni i år viser graviditet hos henholdsvis 3,3 og 2,9 pct. af de kvinder, som er blevet steriliseret i perioden 2000-2003. Bedst klarer afdelingerne i Tønder, Aalborg og på Rigshospitalet sig. Ingen af de kvinder, som er blevet steriliserede der, er senere blevet gravide.

Peter Helm understreger dog, at tallene fra de enkelte afdelinger er for små til at drage vidtgående konklusioner.

»Nogle steder opereres så få, at blot en enkelt eller to graviditeter kan give en dårlig statistik. Men det er altid en god idé at gennemgå sine procedurer og overveje, hvad man kan forbedre,« siger han.

Af de 794 kvinder, der blev gravide efter sterilisation, endte de 144 med en fødsel, 376 fik en provokeret abort, 126 aborterede selv, og 148 blev gravide uden for livmoderen. Tallene tager ikke forbehold for et ukendt antal kvinder, der får genetableret deres æggeledere på privathospitaler.

I alt blev 42.486 danske kvinder steriliseret fra 1996 til 2003. Den nye undersøgelse omfatter dog alene de godt 35.000 indgreb, som blev foretaget på gynækologiske afdelinger. De øvrige har fundet sted på kirurgiske afdelinger.

Clips på æggelederne

Kvinder steriliseres ved et indgreb, som afbryder passagen i æggelederne. Den mest udbredte metode i Danmark er at sætte metalclips på æggelederne. Fordele: permanent, beskytter mod underlivsbetændelse, reducerer risikoen for kræft i æggestokkene. Ulemper: vanskelig at omgøre, især yngre kvinder fortryder, alvorlige komplikationer i 0,4-4 pct. af tilfældene. Anslået dør en ud af 25.000 kvinder, der får foretaget indgrebet. Kilde: www.abortnet.dk

Mette Ebdrup

Skriv kommentar