Hormoner øger risikoen for brystkræft 11.000 sygeplejersker indgår i den første danske undersøgelse af hormoner og brystkræft

Danske kvinder, som har taget hormoner i forbindelse med overgangsalderen, har markant øget risiko for at få brystkræft. Sammenlignet med kvinder, der aldrig har været i hormonbehandling, er den mere end fordoblet.

Det viser den første undersøgelse af sammenhængen mellem hormoner og brystkræft herhjemme, som læge og ph.d.-studerende Claudia Stahlberg, Hvidovre Hospital og Rigshospitalet, har foretaget.

»I kølvandet på de nye britiske og amerikanske undersøgelser, der viste en forøget risiko for brystkræft, blev der stillet spørgsmålstegn ved, om resultaterne kunne overføres til danske forhold. Om danske kvinder f. eks. kunne have et ‘sundere’ forbrug af hormoner. Men der er intet i resultaterne, der peger i den retning ? næsten tværtimod. Faktisk er jeg overrasket over, hvor meget risikoen er øget blandt de danske kvinder, der har anvendt hormoner, men vore tal ligger tæt op ad tidligere svenske resultater,« siger hun.

Undersøgelsen, som omfatter knap 11.000 sygeplejersker, viser, at især kontinuerlig behandling ? hvor kvinder helt undgår blødning ? øger risikoen. De har mere end fire gange så høj en risiko som kvinder, der aldrig har været i hormonbehandling. Mens behandling, der efterligner den kvindelige cyklus med en uges hormonpause hver måned, betyder knap en fordobling af risikoen.

Den viser også, at risikoen for brystkræft er større ved midler, som indeholder en kombination af både østrogen og gestagen sammenlignet med rene østrogenpræparater.

244 tilfælde af brystkræft

Claudia Stahlberg bygger sin undersøgelse på oplysninger om hormonforbrug i 1993 blandt sygeplejersker fra Den Danske Sygeplejerskekohorte. Det har hun sammenholdt med data fra Landspatientregisteret, Danish Breast Cancer Cooperative Group og Cancerregistret. I alt har hun fundet 244 tilfælde af brystkræft fra 1993-1999.

I den britiske The Million Women Study, som blev offentliggjort i Lancet i sommer, kunne forskerne ‘kun’ konstatere en overrisiko på 66 pct. for brystkræft for kvinder i hormonbehandling.

»Men selv om undersøgelserne tager udgangspunkt i forskellige grupper af kvinder, bekræfter undersøgelserne hinanden,« siger hun.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er udvalget af hormonpræparater på det danske og britiske marked meget ens. Det er dog ikke muligt umiddelbart at sammenligne landenes forbrug.

Claudia Stahlbergs undersøgelse, som er støttet af et stipendium fra Kræftens Bekæmpelse, er antaget til offentliggørelse i International Journal of Cancer.

Mette Ebdrup, Journalist

Skriv kommentar