Flere diabetikere behandles med dyre lægemidler Flere og flere type 2-diabetikere bliver behandlet med nye og dyrere diabetesmidler. Antallet, som indleder behandling med insulinanaloger er til gengæld stagneret.

Det danske samfund bruger flere og flere penge på blodsukkersænkende medicin til diabetikere, efterhånden som nyere og dyrere lægemidler kommer på markedet. Det konkluderer Statens Serum Institut i en ny analyse.

I 2002 var human insulin det primære diabetesmiddel, men gennem de sidste ti år har de moderne insulinanaloger overtaget markedet. Det til trods for, at human insulin er et væsentligt billigere middel.

Nu er brugen af insulinanaloger imidlertid stagneret til trods for, at antallet af type 2-diabetikere fortsat stiger jævn. Forklaringen skal findes i nye blodsukkersænkende midler, som flere og flere diabetikere er begyndt at benytte sig af.

Når de gængse midler ikke virker

Metformin, insulin og sulfonamider er stadig de mest udbredte lægemidler mod diabetes, men gennem de sidste fem år er der kommet mange nye alternativer på markedet samtidig med, at lægerne er begyndt at fokusere mere på behandling med flere stoffer samtidig.

Det gælder nye lægemidler af typen GLP-1-analoger og DPP-IV-hæmmere, der typisk er dyrere end de midler, der har været længere tid på markedet. Disse lægemidler bliver primært anbefalet til diabetikere, for hvem de gængse alternativer ikke har været tilstrækkelige til at sikre et stabilt blodsukker.

Langt de fleste diabetikere, der indløser recept på de nye disse, har da også tidligere været i behandling med andre diabetesmidler. Kun mellem en og fire pct. af de nye brugere har ikke indløst recepter på diabetesmedicin tidligere.

Skriv kommentar