Flere bør testes for klamydia Seruminstituttet har i årevis anbefalet, at indsatsen mod klamydia bliver styrket. Men forskerne taler for døve øren

I årevis har forskere slået til lyd for, at flere mænd bør testes for klamydia. Men de taler stort set for døve øren, og endnu findes der ingen samlet indsats for at få bugt med denne kønssygdom, der er en af hovedårsagerne til sterilitet hos danske kvinder.

Af de danskere, der i dag testes for klamydia, er en tredjedel mænd. Det er bedre end for ti år siden, hvor kun 23 pct. af de testede var mænd, men det er langtfra nok, mener overlæge ved Statens Seruminstitut, Steen Hoffmann.

»Jeg vil blive ved med at sige, at flere mænd skal testes for klamydia. Det er først godt nok, når andelen er oppe på 50 pct.,« siger Steen Hoffmann.

Smittereservoir

Udiagnosticeret klamydia er særlig problematisk, fordi mænd kan gå rundt med sygdommen uden at vide det og dermed fungere som smittereservoir. Mellem 50 og 75 pct. af alle infektioner forløber uden symptomer.

Hvert år er der som følge af klamydia 4.000 tilfælde af underlivsbetændelse, 480 tilfælde af ufrivillig barnløshed, 320 tilfælde af graviditet uden for livmoderen og 600 tilfælde af kroniske underlivssmerter, vurderer Sundhedsstyrelsens Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering (CEMTV) i en rapport.

I Stockholm har man haft stor succes med at teste mænd for klamydia. Klamydiamåndagen er en form for åbent hus-arrangement, hvor folk kan komme ind fra gaden fra tidlig morgen til sen aften og blive testet for klamydia. Testen foregår blandt andet på såkaldte sesamenheder, som er specialklinikker på fire af hospitalerne i Stockholms Län.

Erfaringerne fra Stockholm viser, at tilbuddet om åbent hus i særlig grad tiltrækker mænd i forhold til normale testformer. I alt var halvdelen af de testede personer mænd, og ved sesamenhederne var andelen af mænd hele 68 pct.

Sundhedsstyrelsen har foreløbig ingen konkrete planer om at lave lignende arrangementer for at teste flere mænd. Styrelsens Center for Forebyggelse overvejer fortsat, om man vil gøre brug af anbefalingerne i en CEMTV-rapport, der udkom for et år siden, om at screene 15-24-årige for klamydia.

Per Thiemann

Skriv kommentar