Flere amerikanere får aktiv dødshjælp

USA: 42 indbyggere i Oregon benyttede sig i 2003 af den amerikanske stats særlige Death With Dignity Act, der tillader lægeassisteret selvmord til uhelbredeligt syge. Det er et rekordstort antal, men stadig er der kun tale om en syvendedel af en pct. af alle dødsfald i staten, skriver den amerikanske lægeforening American Medical Association på sin nyhedstjeneste www.amednews.com.

Tallet stammer fra The Oregon Department of Human Services, der hvert år udsender en rapport om de lægeassisterede selvmord.

Ifølge rapporterne er antallet af patienter, der vælger at afslutte livet med dødelig medicin, steget langsomt, men støt, fra 16 i lovens første år1998, til 38 i 2002 og altså 42 sidste år ? heraf var de 35 kræftpatienter.

Oregon er den eneste amerikanske stat, der tillader aktiv dødshjælp.

Det er kun muligt for voksne, uhelbredeligt syge, som af læger vurderes at have mindre end seks måneder tilbage at leve i.

Hvis lægerne mener, at en patient, der beder om aktiv dødshjælp, har en depression eller på anden måde er psykisk svækket, skal patienten henvises til psykologisk undersøgelse. Men samtidig med at antallet af selvmord er steget, har langt færre fået denne undersøgelse: fra 37 pct. i 1999 til fem pct. i 2003, og dette kraftige fald i psykologiske undersøgelser bekymrer modstanderne af Death With Dignity Act.

I Europa er aktiv dødshjælp tilladt i Holland og Belgien.

Marianne Vestergaard

Skriv kommentar