»Vi har efterhånden stor erfaring med optisk guidet kirurgi, og det her er det næste skridt i retningen mod at være meget mere præcise, når vi skal operere kræft ud af en patient,« fortæller en af lægerne bag det nye forsøg, professor Christian von Buchwald fra Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi på Rigshospitalet.

Danske kræftforskere starter forsøg med revolutionerende præcisionskirurgi Forskere og læger fra Rigshospitalet, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Sjællands Universitetshospital har udviklet en ny billeddiagnostisk metode til få kræftvæv til at lyse op og gøre det meget lettere for kirurgen at fjerne.

Når en kræftkirurg skal operere en patient med det formål at fjerne kræftvæv, gør han eller hun det primært baseret på erfaring og gefühl. Det drejer sig blandt andet om at se og mærke på vævet for at finde ud af, hvad der er kræftvæv, og hvad der er raskt væv. Selvfølgelig konsulterer kræftkirurgen en CT- eller MR-skanning først, men på trods af skanninger og års erfaring resulterer omkring halvdelen af alle kræftoperationer i, at noget kræftvæv efterlades tilbage. Det...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement