Birgitte Alling Møller: »Jeg har svært ved at se en eneste god ting ved lukning af RHEL« Formanden for de praktiserende læger i Region Hovedstaden har ingen forståelse for, at regionen har valgt at lukke Region Hovedstadens Elektive Laboratorium.

Siden 1922 har Region Hovedstadens Elektive Laboratorium (RHEL) eksisteret, tidligere kendt som Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium. Snart er laboratoriet fortid, for med Region Hovedstadens budgetaftale for 2015 er det besluttet at lukke det.

Den beslutning er formanden for de praktiserende læger i Region Hovedstaden, Birgitte Alling Møller, både forundret og dybt ærgerlig over.

»Det har været smadder velfungerende for praksissektoren, fordi det har været vores eget laboratorium, der har været gearet til vores patienter,« siger Birgitte Alling Møller.

I stedet skal patienterne nu have foretaget prøverne på hospitalerne, og det tror Birgitte Alling Møller vil medføre en serviceforringelse:

»Det kan sagtens være, at hospitalerne kan have det prøvesortiment, vi har behov for, men vi har været vant til at få en fantastisk god rådgivning, fordi det er ansatte, der er vant til at have med vores område at gøre. Og der har været mange blodprøvesteder rundt omkring. Når jeg ser, hvordan patienterne sidder og venter på hospitalerne, tror jeg, at det vil blive en forringet service for patienterne,« siger Birgitte Alling Møller.

Af budgetaftalen fremgår det, at det er en forudsætning for lukningen, at der bevares et uændret service-, kvalitets- og rådgivningsniveau i forhold til de praktiserende læger. Ligesom det fortsat skal være muligt at få foretaget blodprøver i hjemmet.

»RHEL har været billigere end hospitalerne, og derfor undrer det mig, at man vælger at lukke det. For nogle år siden lukkede man ned for ultralydsundersøgelser af hjerter og lunger, som praktiserende læger kunne henvise direkte til. Det har medført en meget længere ventetid for patienterne,« siger Birgitte Alling Møller, som frygter et forløb, der minder om hjemtagningen af lægevagten.

»Da regionen lavede 1813, kaldte den det et helt fantastisk tilbud. Det har endnu ikke vist sig, at det var bedre at hjemtage lægevagten. Jeg har svært ved at se en eneste god ting ved det her,« siger Birgitte Alling Møller.

Niels Mosbæk er praktiserende læge og administrationschef i RHEL. Han fik beskeden om, at laboratoriet skal lukke, da nogle af hans medarbejdere tirsdag morgen læste det på internettet i budgetaftalen for Region Hovedstaden.

»Det er ganske forfærdeligt og trist. Vi har opbygget et fantastisk laboratorium-system, der er indviet i begyndelsen af juni i år.Det er så mærkeligt at se, at det skal splittes,« siger Niels Mosbæk.

Omlægningen af laboratoriesystemerne og nedlæggelsen af RHEL skulle give en besparelse på ca. 40 mio. kr årligt  

»Jeg kan ikke gennemskue, hvordan man kan spare 40 mio. kr. Det kan man ikke alene ved at lukke ned for os, for prøverne skal stadig foretages, og de skal splittes ud på mange hospitaler, som ikke har den samme automatisering som os,« siger Niels Mosbæk.

Den nærmere tidsplan for lukningen, er Niels Mosbæk endnu ikke blevet orienteret om.

 

Skriv kommentar