Astrids større muskler vil løfte sundhedsområdet

Astrids større muskler vil løfte sundhedsområdet Astrid Krag er nu officielt kandidat til formandsposten i SF, og hvis hun som ventet bliver valgt, vil hun stå langt stærkere i regeringen, og dermed vil sundhedsområdet blive styrket, lyder vurderingen fra flere eksperter.

Sundhedsområdet vil kravle højere op på den politiske dagsorden, og sundhedsvæsnet vil blive markant styrket, hvis sundhedsminister Astrid Krag bliver ny formand for SF.

Det vurderer blandt andre politisk kommentator på Berlingske Thomas Larsen.

»Sundhedsområdet vil helt klart stige i værdi, hvis Astrid Krag bliver ny formand for SF. Hun vil gå fra at være en juniorminister til som partiformand at komme helt ind i inderkredsen af regeringen og vil derfor med stor vægt kunne argumentere for et styrket sundhedsvæsen,« siger Thomas Larsen

Selvom det først er ved en urafstemning blandt SF-medlemmerne 13. oktober, at navnet på den nye SF-formand bliver kendt, ser Thomas Larsen det som højst sandsynligt, at det bliver Astrid Krag.

Og så vil det blive første gang, at en sundhedsminister indtager posten som partiformand.

»Indtil videre er der fair at sige, at hun har levet en ganske anonym tilværelse som sundhedsminister, men som en partiformand vil hun have en lagt større platform, og det vil dels betyde mere opmærksomhed i medierne, dels flere politiske muskler, når der skal lægges arm om statens penge. Det vil på grund af den økonomiske krise ikke nødvendigvis betyde flere penge til området, men hun vil med større kraft kunne argumentere for, at netop sundhedsområdet ikke skal beskæres,« siger Thomas Larsen og sammenligner det med sundhedsministeriets høje status, da Lars Løkke Rasmussen (V) både var næstformand i Venstre og indenrigs- og sundhedsminister. 

Thomas Larsen ser det som en selvfølge, at Astrid Krag som formand kommer med i det magtfulde koordinationsudvalg, men han ser det til gengæld ikke som sandsynligt, at hun vil forlade sundhedsministeriet til fordel for et andet ministerium.

»Hun kan som ny formand have brug for at ryste ministerposen, men hun har siddet kort tid som sundhedsminister, og hun har først nu fået overblikket over området, så derfor vil det være dyrtkøbte erfaringer, hun smider væk, hvis hun sætter sig i en anden ministerstol,« siger Thomas Larsen.

Også Sophie Hæstorp Andersen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne, vurderer, at Astrid Krags to kommende kasketter som SF-formand og sundhedsminister vil være en fordel for sundhedsområdet.

»Hvis hun bliver ny formand for SF, vil det betyde, at sundhedsområdet kommer længere op på dagsordenen, og det vil betyde, at hun bliver en del af alle større strategiske tiltag i regeringen. Det kan sundhedsområdet kun være tilfreds med,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

Flere løftede pegefingre
Astrid Krags politiske modstander, Benedikte Kjær, sundhedsordfører for De Konservative, er derimod skeptisk.

»Jeg er bekymret for, at det ideologiske flag vil smælde endnu mere, så vi vil få endnu mere forbud, endnu flere løftede pegefingre om, hvordan danskerne skal leve sundt og ikke mindst endnu mere modstand mod privathospitalerne,« siger hun.

Bange anelser
Professor i sundhedsøkonomi fra Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen, mener overordnet ikke, at Astrid Krags rolle som SF-formand kommer til at betyde noget for hendes job som sundhedsminister, hvis hun blot påregner at arbejde noget mere, end hun gør nu.

Alligevel har han bange anelser.

»Jeg kan godt være bekymret for, om arbejdet som SF-formand i partiets nuværende krise vil kræve så meget ekstra arbejde og dræne hende for så meget energi, at det netop vil gå ud over jobbet som sundhedsminister og dermed også sundhedsområdet,« siger Kjeld Møller Pedersen.

Skriv kommentar