Ambulancereddere kan afvise borgere Vestsjællands Amt gør ambulanceforsøg permanent

Siden 1. december har en særlig udvalgt gruppe på 34 ambulanceredderei Vestsjællands Amt haft mulighed for at afvise borgere, der ikke har haft akut behov for en ambulance. Nu har sundhedsudvalget i Vestsjællands Amt har besluttet at gøre forsøgsprojektet permanent, og samtidigt vil udvalget forsøge at udbrede de ændrede procedurer til den resterende gruppe på cirka 100 reddere i amtet.

De ændrede procedurer for akut kørsel med ambulance betyder, at borgere, som ikke har haft et akut behov ambulance, kan behandles på stedet af redderne, blive henvist til enten egen læge eller til selv at transportere sig til sygehuset eller speciallægen.

Før 1. december måtte ambulanceredderne ikke afvise at tage borgere med, hvis de havde ringet 112. I alle de tilfælde, hvor ambulancen var ankommet til stedet, blev den tilskadekomne kørt til sygehuset – ligegyldigt om skaden krævede akut transport eller ej.

»Der har været en stigende tendens til, at folk ringede efter ambulancen, fordi det er den nemmeste måde at komme til et sygehus på. Det er dyrt at have en ambulance optaget med en borger, der reelt ikke har brug for den liggende, akutte transport. Med projektet har vi villet begrænse den unødvendige kørsel, så resurserne kan bruges bedre til de situationer, hvor der virkelig er brug for ambulancen. For eksempel ved hjertestop,« siger overlæge Carl Johan Erichsen, chef for lægeambulancen i Vestsjællands Amt.

I forsøgsperioden har der været lagt vægt på, at redderne i alle de tilfælde, hvor de var i tvivl, skulle bringe patienten med i ambulancen. Endvidere har der i perioden været adgang til en direkte forbindelse til lederen af lægeambulancen. Denne sikkerhed for både borgere og ambulancereddere vil fortsætte med den permanente ordning.

Steffen Bang Nielsen

Skriv kommentar