Edgar Dahlin
Foto: Joachim Rode

90 år i dag: »Almen praksis er den mest fascinerende form for lægeliv« Edgar Dahlin, der stoppede som landets ældste praktiserende læge i august 2019, fylder 90 år i dag, 15. januar.

»Det har været en katastrofe,« siger Edgar Dahlin med et grin, da han bliver spurgt om, hvordan overgangen fra et aktivt liv som praktiserende læge til pensionisttilværelsen har været.

Charmen og fornøjelsen ved at være praktiserende læge har for mig været at kunne følge mine patienter gennem generationer, møde dem på deres eget niveau, og hjælpe dem

Edgar Dahlin, tidl. praktiserende læge

»Jeg savner oprigtigt den vigtige del af livet, som det har været for mig at stå op hver morgen, og køre ind til min praksis. Jeg savner mine patienter, men har heldigvis opretholdt kontakten med nogle af dem, efter jeg stoppede,« siger Edgar Dahlin.

15. januar fylder Edgar Dahlin 90 år. Indtil for ca. halvandet år siden var han stadig aktiv som praktiserende læge.

Edgar Dahlin nedsatte sig i 1982 i en praksis i en toværelses lejlighed i Bremensgade på Amager i København, og selv om de fysiske rammer var relativt små, var det her han praktiserede de følgende 37 år, inden han i august 2019 i en alder af 88 år gik på pension.

»Charmen og fornøjelsen ved at være praktiserende læge har for mig været at kunne følge mine patienter gennem generationer, møde dem på deres eget niveau, og hjælpe dem. Selvfølgelig først og fremmest med lægelige spørgsmål, men i høj grad også med sociale og mere eksistentielle spørgsmål. Som praktiserende læge gennem så mange år har jeg opnået en nær kontakt til mine patienter. Vi har haft en gensidig forståelse og har kunnet snakke friere. Ved min afskedsreception holdt formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, en tale for mig, hvor han fremhævede nyere forskningsresultater, som dokumenterer, at de personer, der har den samme praktiserende læge i mange år, er mindre syge, sjældnere bliver indlagt og lever længere. Det er også de erfaringer, jeg selv har gjort mig gennem årene. Almen praksis er den mest fascinerende form for lægeliv,« siger Edgar Dahlin.

Han havde ellers prøvet lidt af hvert, inden han kastede sig over medicinstudiet.

‘Born in the USSR’

Edgar Dahlin blev født i 1931 i det daværende Sovjetunionen, som søn af en russisk mor og en dansk far, der havde været udstationeret i Sovjetunionen. I 1938 blev familien smidt ud af landet i forbindelse med én af Josef Stalins udrensninger og kom til Storbritannien, hvor Edgar Dahlin kom på drengekostskole.

Jeg er begyndt at lære russisk som selvstudie. Selv om det er 83 år siden, jeg forlod landet, kan jeg stadig udtale sproget, så det lyder ægte russisk

Edgar Dahlin, tidl. praktiserende læge

Efter krigen, i 1947, kom han til Danmark med et minimum af danskkundskaber i bagagen. Det danske sprog blev lært, mens han gik på studenterkursus.

»Jeg troede, at jeg skulle være ingeniør og hjælpe folk i afrikanske lande med at få rent vand. Men desværre – eller nok snarere heldigvis – fandt jeg ud af, at ingeniørstudiet var virkelig kedeligt. Jeg ville hellere læse medicin,« fortæller Edgar Dahlin.

Penge til at finansiere studierne havde han ikke, så han arbejdede først som lastbilchauffør og jord- og betonarbejder, inden han kom til Thule-basen i det nordlige Grønland.

»13 timers arbejde om dagen, 7 dage om ugen. Først med rengøring af 50 kontorer hver nat, og så blev jeg forfremmet til vaskeriet. Vi drak en masse øl, så på nøgne damer og boede i telte. En stor oplevelse på sin vis,« fortalte Edgar Dahlin til det lokale medie Ugeavisen.dk, da han gik på pension i 2019.

Edgar Dahlin
Her ses Edgar Dahlin (th.) med sin MG-sportsvogn sammen med kollega Per Friedlænder på Vespa i forbindelse med en artikel om landets ældste praktiserende læger. Det var i marts 2013, da de begge var 82 år, men med Friedlænder som nestoren af de to med et halvt år mere på fødselsattesten.Foto: Joachim Rode

Den brogede baggrund og erfaringerne som blandt andet arbejdsmand gav Edgar Dahlin en personlig styrke, som også har hjulpet ham i hans arbejde med en meget forskelligartet patientgruppe på Amager.

»Jeg er læge og kan nogenlunde problemfrit snakke med læger og andre højtuddannede, men jeg er også forhenværende lærer, lastbilchauffør, opvasker og arbejdsmand og har arbejdet sammen med mange med forskellige baggrunde. Så jeg kan også møde patienterne på deres eget niveau,« fortalte Edgar Dahlin, da han blev interviewet til Dagens Medicin i 2013

Stilfærdig fejring

Edgar Dahlin bruger nu sin tid på blandt andet at genoptage sin store interesse for sprog.

»Jeg er begyndt at lære russisk som selvstudie. Selv om det er 83 år siden, jeg forlod landet, kan jeg stadig udtale sproget, så det lyder ægte russisk. Tilsvarende giver jeg også privatundervisning i engelsk. Én af mine lidenskaber har i mange år været sportsvogne og motorsport. Nu har jeg ganske vist solgt min fine gamle MG-sportsvogn, men har til gengæld købt en Porsche Boxster og meldt mig ind i Porsche-klubben. Det giver mig nemlig adgang til den store fornøjelse, det er, at kunne køre ræs på en lukket bane,« griner Edgar Dahlin.

Fejringen af 90-års dagen i dag er aflyst på grund af COVID-19 og smitterisikoen.

»Jeg gemmer fejringen til maj, hvor jeg håber på og glæder mig til at kunne være mere social igen og stå ude på terrassen med et glas champagne. Men hvis nogen alligevel skulle have lyst til at give mig en gave på selve dagen, er de velkomne til at stille den på trappen,« smiler Edgar Dahlin.

 

Kommentarer

  1. Dejligt livsbekræftende at høre om et spændende og alsidigt liv, forstår godt at han stadig har kontakt til mange af sine patienter.

    Stort tillykke med fødselsdagen.

Skriv kommentar