TV glorificerer druk

TV glorificerer druk DR og TV2 underløber alle gode intentioner med en skruppelløs, alkoholiseret sportsdækning.

Mens EM i fodbold ruller på skærmen, bør der mindes om, at sprut og sport — på mere end en måde — er en kedelig cocktail. Alkohol skal tages alvorligt. Det er politikerne begyndt at fatte. Skolerne ligeså. Almen praksis er ved at lære det. Men tv, og ganske særligt sports-tv, svælger i sprutkulturen. Som til grisefest på gamle dages charterrejser sprøjtes sprutten nærmest ned i svælget på sportsudøverne. 

Når danske sportsfolk har præsteret store resultater, dukker de op i studiet hos DR eller TV2, svedige og direkte fra omklædningsrummet, og det første, journalisterne spørger om nu om stunder, er: »På en skala fra et til ti, hvor fuld skal du så være i aften?« 

Efterfølgende er det ikke ualmindeligt, at de licensbetalte tv-stationer bringer levende billeder fra festen, og nu spørges sportsheltene på ny om, hvor fremskreden deres brandert er. Journalisten kan indimellem virke besoffen selv. Oven i købet ser journalisterne bort fra, at nogle af sportsudøverne faktisk bare drikker sodavand, men alligevel kommer de til at bidrage til druklegenden. Morgenen efter interviewes sportsudøverne igen, denne gang af en journalist med tydelige tømmermænd, og nu spørger han igen gårsdagens helte om deres promille, og de bekræfter, at deres brandert var monstrøs. 

Sådan kunne man fortsætte. Mens de kommercielle kanaler hælder hektoliter af sprut på de unge i deres hysteriske reality-shows, anvendes Danmarks skatteopkrævede licensmidler til en langt farligere cocktail, hvor alkoholen blander sig med rigtige forbilleder, nemlig landets førende sportsfolk. 

Det er, som om DR og TV2 ikke vil fatte, at den næste store dræber — efter tobakken — er alkohol. Misbruget breder sig med stormskridt. Især blandt de unge. Politikerne har sat grænserne op for, hvornår unge må købe alkohol. Der arbejdes på regler for, hvor de må drikke den. Det er forbudt at reklamere for alkoholprodukter. 

Rent formelt er udviklingen rigtigt. Men den virker ikke. Alkoholforbruget stiger, og det bliver bare ved med at stige. 

Forklaringen er kulturen. Politikerne arbejder i den rigtige retning. Skolerne ligeså. Mange forældre har fattet det. Men pressen, anført af DR og TV2, indimellem sekunderet af tabloidpressen og ugebladene, underløber alle gode intentioner med en skruppelløs, alkoholiseret sportsdækning. På den arena, hvor flest unge mennesker ser på, nemlig sportsarenaen, dér har de store sportsmedier valgt at formidle en drukkultur, som rent ud sagt vil tage forkorte en del yngre seeres liv.

Lige nu er landets politikere optaget af at banke medierne på plads. De skal straffes hårdt, når de laver fejl. Især skal medierne passe på med at omtale politikere negativt, aner man, og for en sjælden gangs skyld bakkes politikerne op.

Til gengæld har politikerne ikke opdaget de langt større problemer, som mediernes tankeløshed medfører, og de drejer sig om danskernes sundhed, ganske særligt deres alkoholvaner. Det kunne betyde alverden, hvis sundhedsminister Astrid Krag (SF) ringede til kulturminister Uffe Elbæk (R) og bad ham om at banke DR og TV2 på plads. De to er stadig kontrolleret af staten, og derfor skal de have tænkt tingene igennem, når de beskæftiger sig med alkohol, akkurat som de skal, når det gælder rygning. Deres nuværende tilgang fremmer alkoholforbruget blandt de unge. Lagt sammen med de kommercielle tv-kanalers reality-shows og pressens dækning og glorificering af reality-stjernernes liv kan det godt være forklaringen på, at politikernes velmente bestræbelser løber ud i sandet, eller retter alkoholen, hele tiden.

Ring med det samme, Astrid. EM går i gang i dag.