Sygeplejersker gemmer sig på sterilcentralerne

Sygeplejersker gemmer sig på sterilcentralerne På Aalborg Sygehus arbejder der 13 sygeplejersker i sterilcentralen, selvom der er godt 200 ubesatte sygeplejerskestillinger i Region Nordjylland. Andre sterilcentraler i landet har held med at ansætte ufaglærte.

En del af løsningen på sygeplejerskemanglen er gemt i kældrene på landets hospitaler. Her arbejder 100 sygeplejersker med at sterilisere udstyr i stedet for at pleje patienter.

De seneste tal fra Dansk Sygeplejeråd viser, at der er 2.423 ubesatte sygeplejerskestillinger i hele landet, og et oplagt sted at finde ekstra hænder er på sterilcentralerne, mener konsulent Pia Hilsberg, som i 2006 foretog en undersøgelse af behovet for videreuddannelse af personalet i sterilcentralerne for Foreningen af Sygeplejersker ansat ved Sterilcentraler i Danmark.

Hendes undersøgelse viste, at 20-25 pct. af de ansatte er sygeplejersker, selv om erfaringer viser, at ufaglærte fint kan varetage opgaverne efter 14 dages uddannelse.  

Unødvendigt
Det mest synlige eksempel er Aalborg Sygehus, hvor 13 ud af de 23, der er ansat til at sterilisere instrumenter, er uddannede sygeplejersker.

Ifølge Pia Hilsberg er det helt unødvendigt i en situation, hvor der alene i Region Nordjylland er 203 ubesatte sygeplejerskestillinger.

»Man kan nemt frigøre mange sygeplejerskeressourcer ved at bruge ufaglært arbejdskraft i sterilcentralerne,« siger Pia Hilsberg.

Hun forklarer, at det er svært at give et præcist tal for, hvor mange sygeplejersker der arbejder med at sterilisere udstyr, fordi afdelinger på især universitetshospitalerne stadig bruger sygeplejersker på operationsstuerne til at rengøre udstyr.

Deres arbejdstimer skal lægges oven i arbejdstimerne for de ca. 100 sygeplejersker, som er fastansatte på sterilcentralerne.

Ufaglærte på Glostrup
Pia Hilsberg så gerne, at flere sterilcentraler gjorde som sterilcentralen på Glostrup Hospital, hvor den eneste sygeplejerske er den daglige leder Winnie Delfs.

Resten af de ansatte er enten ufaglærte eller har en fortid som f.eks. sosu-medhjælpere, fodterapeuter, tandteknikere, klejnsmede eller typografer.

Ifølge Winnie Delfs er det helt oplagt at bruge andre faggrupper.

»Jeg mener, at sygeplejersker skal arbejde med at passe syge, som de er uddannet til. Her får alle en uddannelse som sterilassistent, og vores ansatte er billigere end sygeplejersker og kan fint klare opgaven,« siger hun.

På Aalborg Sygehus er situationen dog lidt mere kompliceret, mener sygeplejerske Lisbeth Myrup, daglig leder af sterilcentralen.

Hun vil gerne ansætte sygeplejersker, fordi de i højere grad end ufaglærte kan tage en ligeværdig faglig diskussion med operationssygeplejerskerne om udstyr. Samtidig mener hun ikke, at man ville få noget ud af at presse sygeplejerskerne væk fra sterilcentralen. De ville i så fald forlade faget.

»Mange af mine ansatte har været udbrændte og har nok ikke lyst til at arbejde med sygepleje igen. De finder gode udfordringer her, arbejdsmiljøet er godt, og arbejdet hænger ikke i rygraden på samme måde, som når man går hjem efter en arbejdsdag på en klinisk afdeling,« siger Lisbeth Myrup.  

Skriv kommentar