Sygehus vil være blandt de første med ny superscanner

Sygehus vil være blandt de første med ny superscanner Aarhus Universitetshospital har ansøgt regionsrådet og private fonde om finansiering af en hyperpolariseringsscanner til 22 mio. kr.

MR-centeret på Aarhus Universitetshospital håber, at kunne blive blandt de første i Europa til at tage en ny scannertype i brug til forskning, som kan føre til mere målrettet og individuel behandling af patienter.

Den såkaldt hyperpolariseringsscanner koster i omegnen af 22 mio. kr., og sygehuset har derfor ansøgt Region Midtjylland om syv mio. kr, mens det forventer, at private fonde vil finansiere de resterende 14 mio. kr.

Scanneren er 1.000 gange mere følsom end de MR-scannere, som MR-centeret på Skejby afdelingen har nu, og den øgede styrke gør den særledes velegnet til at undersøge sygdomme med stærke stofskifteændringer.

I USA bliver hyperpolariseringsscannere især brugt til at følge sukkerpåvirkninger i diabetespatienter, medfødte stofskifteanormalier og celleudviklingen i kræfttumorer.

»Du kan sammenligne det med at sætte en ekstra forstærker på din antenne. Pludselig kan du se skarpere og helt nye kanaler, som du aldrig anede eksisterede før,« fortæller professor Hans Stødkilde-Jørgensen fra MR-centeret.

Han understreger dog, at hospitalet ikke vil kunne tage scanneren i brug på patienter med det samme. Teknologien er stadig så ny, at man mindst skal have en forsøgsfase på to til tre år, før hospitalet kan gå i gang med forsøg på egne patienter.

»Vi har rigtig gode faciliteter til at kunne afprøve scanneren på større dyr, for eksempel grise. Det er en fordel i stedet for at afprøve scanneren på rotter eller mus, som der mest er blevet gjort.«

Hospitalet satser på, at de ved hjælp af den øgede viden om patientens stofskifte i langt større grad kan tilpasse terapien til den enkelte patient og deres sygdomsforløb.

Blandt de første i Europa
Indtil videre findes de eneste eksemplarer af scanneren i USA, men England er i gang med at få deres egne også. 

Aarhus Universitets Hospital vil således blive et af de første steder i Europa i besiddelse af den nye patientscanner, og det er meget passende, mener Hans Stødkilde-Jørgensen, da opfinderen er dansker, professor Jan Henrik Ardenkjær-Larsen ved DTU.

»Det er en klar fordel, at vi har professor Ardenkjær-Larsen til hjælp i Danmark, hvis vi får scanneren. Det gør også, at amerikanerne er blevet meget interesserede i at lave et samarbejde.«

Universitetshospitalets ansøgning bliver i behandlet i regionsrådet i slutningen af august.