Styrelse: Kontrol med psykiatrisk medicin er for ringe

Styrelse: Kontrol med psykiatrisk medicin er for ringe Ny rapport viser, at læger ikke følger Sundhedsstyrelsens vejledninger, og at bosteder ikke har fastsat de nødvendige retningslinjer for medicinering med antipsykotiske lægemidler, antidepressiv medicin og benzodiazepiner.

Ledelser og personale på botilbud og plejehjem har behov for større viden om medicinering, og de læger, der ordinerer medicinen, skal stramme op på deres praksis. Det konkluderer Sundhedsstyrelsen på baggrund af en ny rapport om tilsynet med medicineringen på landets botilbud, plejecentre og plejehjem.

I rapporten er medicinering på 92 botilbud og plejehjem, der havde det største forbrug af antipsykotiske lægemidler, antidepressiv medicin og benzodiazepiner i forhold til landsgennemsnittet, blevet undersøgt nærmere, og konklusionerne er kritiske både overfor de instrukser for medicinering, som bostederne havde opstillet, og lægernes behandlingsplaner, der ofte ikke levede op til Sundhedsstyrelsens vejledninger.

»Vi var ikke klar over, at det stod så ringe til, som vi faktisk har set i den her stikprøveundersøgelse,« siger tilsynschef i Sundhedsstyrelsen Anne Mette Donstil DR Nyheder.

Kun hver tiende bosted havde således opstillet planer for systematisk vurdering af effekt, bivirkninger eller komplikationer, ligesom en audit af 165 patientjournaler viste, at under halvdelen indeholdt de nødvendige planer for at overvåge bivirkninger.

»Det er vigtigt at overvåge bivirkninger. Hvis man ikke gør det, kan det i værste tilfælde føre til, at patienterne bliver så syge, at de skal indlægges, og i de allerværste tilfælde kan det føre til dødsfald,« siger Anne Mette Dons.

I rapporten konkluderer Sundhedsstyrelsen, »at mange læger ikke fulgte Sundhedsstyrelsens vejledninger om behandling med antipsykotiske lægemidler, antidepressiva og/eller benzodiazepiner/benzodiazepinlignende lægemidler. Der forelå ikke konsekvent en plan for behandlingen, ligesom der ikke forelå en plan for systematisk vurdering af effekt, bivirkninger eller komplikationer. Der er derfor behov for en øget oplysningsindsats over for lægerne«.

Psykiaternes faglige selskab, Dansk Psykiatrisk Selskab, erkender, at der skal rettes op.

»Det er selvfølgelig ikke godt nok. Vi skal ære rigtig gode til at holde øje med bivirkninger, og vi skal i det hele taget være gode til at være opmærksomme på den fysiske tilstand hos vores patienter, og specielt den her meget udsatte gruppe,« siger Jeanett Bauer, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, til DR Nyheder.

Rapport: Tilsyn med medicineringen på landets botilbud, plejecentre og plejehjem (pdf)