Stor stigning i antallet af unge rygere
Ifølge undersøgelsen er langt de fleste rygere under 18 år, både når de ryger den første cigaret, og når de begynder at ryge regelmæssigt. — Foto: Colourbox

Stor stigning i antallet af unge rygere På bare ét år er andelen af rygere blandt de 16-25 årige steget fra 18 pct. til 22 pct, viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse. »Vi voksne har sovet i timen,« siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Flere unge ryger, og mange begynder at ryge i skolen.

Det viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse, som ser på udviklingen med stor bekymring. Kræftens Bekæmpelse har i både 2015 og 2016 spurgt unge mellem 16 og 25 år om deres rygevaner. På bare ét år er andelen af unge, der ryger hver dag eller hver uge steget fra 18 pct. til 22. pct. Og det er ikke kun de, som ryger lejlighedsvist, der er blevet flere af. Andelen af dagligrygere er steget fra 13 pct. til 15 pct.

»Det er en stærkt bekymrende udvikling. Stigningen giver os et praj om, at vi voksne har sovet i timen, mens vores børn har eksperimenteret med cigaretter,« siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Rygevaner grundlægges i ungdommen, og mange slipper aldrig af med tobakken igen. Ifølge undersøgelsen er langt de fleste rygere under 18 år, både når de ryger den første cigaret, og når de begynder at ryge regelmæssigt. Og én ud af fem tager det første sug i skolen.

»Det kan ikke være rigtigt, at børn lærer at ryge i skoletiden. Vi har haft succes med at begrænse passiv rygning. Men hvis vi skal undgå, at unge begynder at ryge, er det nu tid til at se på normerne for rygning. Især i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, hvor mange unge begynder at ryge for alvor,« siger Niels Them Kjær.

Skriv kommentar