Stop mistænkelig­gørelsen
Foto: Lars Andersen

Stop mistænkelig­gørelsen Gennemfører danske læger operationer uden klinisk grund, blot for at tjene penge til afdelingen? 

Denne påstand har i de senere dage i medierne fået ny næring, og hvis påstanden er rigtig, så rummer hospitalernes afregningstarif, DRG, kimen til en katastrofe i forholdet mellem patienter og læger.

Omtalen af DRG’s dårligdomme tager støt og roligt til, og vi risikerer, at det snart vil hedde sig, at sundhedsvæsenet og alle dets ansatte er komplet styret af kyniske, økonomiske kalkuler. At man udelukkende spekulerer i, hvad der kan betale sig — for hospitalet, for afdelingen, for den enkelte ansatte. Ikke for patienten. Det vil blive understøttet af den udbredte opfattelse af, at sundhedsvæsenet er underligt ufokuseret på patientens behov.

DRG er da også en primær forklaring på, at en patient skal troppe op talrige dage for at gennemgå et hav af undersøgelser, udlægninger og behandlinger i stedet for at få det hele fikset på en eller nogle få dage, eller i almen praksis. Hospitalet får — også det vil snart sagt alle være klar over — som bekendt betaling per besøg, og det har formentlig i årevis været et incitament til ikke at tænke smartere på patientens vegne. Bevidst eller ej. Og der udfoldes givetvis stor kreativitet for at malke DRG-koen på andre måder også.

Patienternes rejse gennem systemet har længe trængt til et gevaldigt løft, og alene af den grund skal DRG-systemet laves fundamentalt om. Det er en stor proces, som haster, men vil tage tid at gennemføre.

Her og nu er der til gengæld et vældigt behov for, at ansvarlige i sundhedsvæsenet forholder sig til påstande om, at læger gennemfører overflødige operationer for at score DRG-penge. Det er gift for relationen mellem læge og patient.

Hvis det virkelig er rigtigt, at der eksempelvis fjernes for mange livmodere, så er det en skandale. Så har læger forbrudt sig mod lægeløftet. Men hvor er dokumentationen?

Sådanne spekulationer så vi et par kedelige eksempler på i sidste uge, hvor Weekend-avisen og TV-Avisen førte et ellers plausibelt kritisk blik på DRG lidt for vidt. Nemlig derhen, hvor læger mistænkes for at sænke den faglige barre alene for at sikre afdelingen midler.

En ting er, at de to medier bragte et par gamle travere til torvs. Knæ- og diskusprolapsoperationer kontra genoptræning er en religionsstrid parret med en faglig udvikling, og hvor fristende det end kan være, så hører disse eksempler ikke hjemme i denne sammenhæng. Noget andet er påstanden om overflødige operationer på andre områder. Hvis det virkelig er rigtigt, at der eksempelvis fjernes for mange livmodere, så er det en skandale. Så har læger forbrudt sig mod lægeløftet. Men hvor er dokumentationen?

Bent Hansen og Overlægeforeningen bør sætte hælene i lige præcis her. Det er hans ansatte og foreningens medlemmer. Men det sker ikke. Tværtimod.

Overlægeforeningens næstformand, Lisbeth Lintz, vrøvlede sig i fredags igennem et tv-indslag, hvor hun blandede alt muligt sammen — indikationsskred, diagnose- og behandlingsgaranti og produktivitetskrav — og afviste på den ene side, at den enkelte læge gennemfører unødvendige operationer — og så alligevel. Systemet presser på. Og trak ovenikøbet den gamle traver om diskusprolaps frem, selvom netop hun af alle burde vide bedre. Og burde stå på mål for sine medlemmers integritet.

Og Bent Hansens eneste bidrag i samme indslag var sætningen: »Nogle af de ting, der bliver lavet, er unødvendige, og det skal vi væk fra.« Rent politiker-bla-bla, fuldstændigt uadresseret og en kilde til unødige mistanker. Mener han unødvendige operationer eller dårlige patientforløb? Der er pokker til forskel.

Hvis ikke det gode forhold mellem patienter og læger skal sættes over styr, må arbejdsgivere og fagforening øjeblikkeligt dykke ind i påstanden om, at der opereres for meget. Den kan formentlig tilbagevises — det må man da inderligt håbe — og så skal det gøres med fynd og klem.

Lægerne må hæves over enhver mistanke for at tænke økonomi frem for klinisk kvalitet.

Skriv kommentar