Selvundersøgelse af bryster deler læger

Selvundersøgelse af bryster deler læger Kvinder bliver stadig anbefalet at undersøge deres bryster for knuder efter mammografiscreening, selv om studier viser, at det ikke har nogen effekt.

I adskillige år er danske kvinder blevet anbefalet regelmæssigt at mærke efter i deres bryster, om der skulle være knuder.

Men den form for selvundersøgelse har ingen effekt på overlevelsen efter brystkræft, har to større undersøgelser vist. Alligevel bliver danske kvinder fortsat rådet til at undersøge deres bryster med jævne mellemrum, når de har været til mammografiscreening, og den rådgivning er Kræftens Bekæmpelse uenig i.

»Hvis man anbefaler regelmæssig brystundersøgelse, må kvinderne tro, at de får en bedre overlevelse ud af det. Men det ved vi, at de ikke gør,« siger Iben Holten, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Selv om undersøgelserne viser, at selvundersøgelser ikke har effekt på overlevelsen, skal man fortsat være opmærksom på sin krop, og det råder Kræftens Bekæmpelse kvinderne til at være, siger Iben Holten.

»Man skal være opmærksom, hvis der er noget, der er anderledes. Men regelmæssig undersøgelse har ikke nogen effekt,« siger hun.

Sund fornuft
Alligevel får danske kvinder fortsat et brev om at foretage selvundersøgelse, når de har været til mammografiscreening, og der ikke er fundet noget. I brevet fra Region Hovedstaden står der bl.a.:

»Røntgenundersøgelsen af dine bryster viste ikke tegn på kræft. (…) Det er en god idé selv at undersøge brysterne med jævne mellemrum. Opdager du noget unormalt eller anderledes i dine bryster før næste undersøgelse, bør du henvende dig til egen læge.«

Og den anbefaling holder overlæge og screeningschef i Region Hovedstaden, Ilse Vejborg, fast i.

»Det er sund fornuft med jævne mellemrum at undersøge sit bryst, så man kender det og kan mærke, hvis der er noget, der er anderledes,« siger Ilse Vejborg.

Hun understreger, at hun ikke anbefaler en systematisk gennemundersøgelse af brystet, men at man bliver bekendt med sit bryst.

»Hos kvinder under screeningsalderen vil cykliske forandringer vanskeliggøre selvundersøgelse, hvilket ikke giver de samme problemer hos kvinderne efter overgangsalderen – og hos kvinder, der er efter overgangsalderen og får nytilkomne forandringer, bør der foretages en udredning, som ikke alene er en screeningstest.«

Et af kritikpunkterne ved selvundersøgelsen er, at der er en fare for at pådrage kvinden skyldfølelse, hvis der bliver fundet en kræftknude i hendes bryst. Til det siger Ilse Vejborg:

»Den fare er reel, men man må opveje fordele og ulemper, og ud fra min betragtning er det værre, at kvinderne går med en brystkræftknude, der kunne være opdaget tidligere, hvis hun havde henvendt sig til egen læge.«

Fælles fodslag
Jens Peter Garne er formand for Dansk Mammakirurgisk Selskab og overlæge på Aalborg Sygehus. Han erkender, at det er problematisk, at der ikke er enighed om indholdet i anbefalingerne.

»Det er et dilemma. Det er rigtigt, at man ikke sænker dødeligheden ved at undervise i selvundersøgelse. Men det skal ikke tolkes sådan, at man skal lade være med at gå til lægen, hvis man føler noget. Vi vil have fælles fodslag inden for regionerne, og det kommer vi med en anbefaling af,« siger Jens Peter Garne.

Kilde

Skriv kommentar