Rygere koster 8,6 mia. kr. mere årligt end ikke-rygere

Rygere koster 8,6 mia. kr. mere årligt end ikke-rygere En ryger koster hvert år det offentlige op til 18.000 kroner mere end en ikke-ryger, når man ser på udgifter til sundhed, hjemmepleje og overførselsindkomster. Det viser en ny analyse fra KORA.

En ryger koster mellem 9.000 og 18.000 kroner mere om året i offentlige udgifter end én, der aldrig har røget. Hvis man sammenligner en ryger med en eks-ryger, koster rygeren i gennemsnit mellem 2.000 og 10.000 kroner mere om året i offentlige udgifter end den, der er holdt op med at ryge. Det viser en ny analyse fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA).

På landsplan bruger det offentlige i alt 8,6 mia. kr. mere om året på rygere end på ikke-rygere.

»De helbredsskadelige virkninger af rygning er veldokumenterede, men der har været debat om, hvorvidt rygere belaster de offentlige budgetter mere end ikke-rygere. Vores analyse dokumenterer, at rygere koster mere. De gør mere brug af sundhedsvæsenet, de er oftere på overførselsindkomst, og de har større behov for hjemmepleje,« siger seniorprojektleder Marie Jakobsen fra KORA i en pressemeddelelse.

Skriv kommentar