Regionsrådsformand retter hård kritik mod Herlev Hospital i meningitis-sag
Regionsrådsformand i Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) retter hård kritik mod Herlev Hospital efter hospitalets analyse af behandlingen af en meningitisramt dreng, der døde i januar 2016.

Regionsrådsformand retter hård kritik mod Herlev Hospital i meningitis-sag Herlev Hospital har ikke lavet en fyldestgørende analyse af sin egen rolle i en 16-årig drengs dødsfald januar sidste år, mener regionsrådsformand.

Herlev Hospital har ikke kigget sig selv grundigt nok efter i sømmene efter sygehusets mangelfulde behandling af en 16-årig dreng, der sidste år døde af smitsom meningitis. Sådan lyder den hårde kritik fra regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), ifølge DR.

»Jeg vil ikke gøre mig til faglig ekspert, men jeg må forholde mig til, at hverken min egen administration, regionens kvalitetsenhed eller Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at den analyse, som Herlev Hospital søsatte efter Mathias’ død, var tilstrækkeligt grundig,« siger hun til DR.

Hæstorp Andersen uenig i konklusion

Den meningitis-smittede dreng døde 4. januar 2016, efter at have været indlagt på Herlev Hospital. I en ny redegørelse, som Region Hovedstaden har bedt Herlev Hospital om at lave, beklager hospitalet flere fejl i forløbet. Samtidig fremgår det, at hospitalsledelsen nu har sat flere tiltag i gang for at undgå lignende sager i fremtiden.

Men det er ikke godt nok, mener Sophie Hæstorp Andersen, der overfor DR erklærer sig direkte uenig i hospitalets egen konklusion på sin analyse af sagen.

»Jeg er sikker på, at man fra Herlev Hospitals side har ønsket at lære af dette. Men analysen har i dette tilfælde ikke været grundig nok,« lyder det fra regionsrådsformanden.

DR afventer svar fra Herlev Hospital på kritikken fra Sophie Hæstorp Andersen.

Forud for kritikken fra regionsrådsformanden har Styrelsen for Patientsikkerhed sat børne- og ungeafdelingen på hospitalet under tilsyn som konsekvens af den 16-åriges dødsfald. Desuden har to lægefaglige eksperter overfor DR vurderet, at læger på hospitalet har dækket over egne fejl i forløbet, der endte med den 16-åriges død.

Kommentarer

 1. Mandag den 3. april 2017 bragte DR1 Søndagsavisen tre rystende sygehistorier fra Region Hovedstaden, som alle drejede sig om meningitis hos tre teenagedrenge, Hans, Mathias og Christoffer, hvor forkert diagnostik og for sen behandling formentlig kostede dem livet – og de fik derfor “ikke chancen for at overleve”. Forældrene til Mathias har siden gennem aktindsigt forsøgt at få den fulde sandhed om drengens sygeforløb, så lignende svigt kan forhindres i fremtiden.
  DR1 Søndagsavisen bragte derfor den 21. maj 2017 en opfølgning på sagen. Det viser sig, at de ansvarlige på Herlev Hospital næsten 1½ år efter Mathias død mangler at udføre den kerneårsagsanalyse, som der er krav om i Region Hovedstaden ved dødelige utilsigtede hændelser. Herlevs Direktion mener, at hospitalets internt har undersøgt sagen tilstrækkeligt og taget fremadrettede initiativer, der imidlertid er underkendt af Styrelsen for Patientsikkerhed, som har sat Herlevs Børne- og Ungdomsafdeling under tilsyn.
  Hele sagens forløb har givet Mathias forældre det indtryk, “at lige siden den tragiske nat har Herlev Hospital mere forsøgt at bremse opklaringen til egen fordel – end forsøgt at tage ved lære”.
  I givet fald er det ikke blot Mathias sygeforløb på Herlev, der er noget galt med – så er det “hele kulturen, når der begås alvorlige fejl”.
  Det er derfor godt, at regionsborgmester Sophie Hæstorp Andersen nu skærer igennem og erklærer, at hun er uenig med Herlev Hospital i deres håndtering af sagen, som hun vurderer som utilstrækkelig undersøgt.
  For sagen om Mathias vil ikke dø, før hans forældre føler, at de har fået den fulde sandhed om hele forløbet, som de så ihærdigt det seneste 1½ år har kæmpet for at få frem.

  Carsten Rygaard, speciallæge

  1. Bare du ikke glemmer at politikerne harver ansvar for at det går for hurtigt og for dårligt på sygehusene, som beskrevet i Elo Aagaard Rasmussens indlæg nedenfor! Bliver du virkelig dybt imponeret over en politiker som ’skærer igennem’, når hun selv bærer så stort ansvar for tingenes tilstand som hun gør???

 2. Sophie Hæstrup Andersen (SHP), sigter med sin kritik alene mod det kommende valg! Politikkerne bør med den netop vedtagne om fortsat 2% produktionsforbedring in mente, tænke på, at en del af de “fejl” som laves i sygehusvæsenet skyldes travlhed, overbelægning og manglende tid til, at unge læger kan superviseres af ældre læger.
  Hvis man gør diagnostik af livstruende sygdomme udelukkende til at blive afgjort af laboratoriesvar, som det blev i Mathias´tilfælde, hvor man afventede svar på blodprøver efter at have sendt ham hjem, så blir der flere tilfælde af samme kaliber i fremtiden, hvis ikke klinikken også må indtage en plads i den diagnostiske procedure, vil flere dø, før de blir sat i behandling.
  Der er aldrig nogen der er døde af at få penicillin eller anden antibiotika, alene på baggrund af det kliniske billede, og jeg håber, at Mathias´med sin meningsløse død, må ændre holdningen til, at det kliniske skøn alene kan føre til behandling.

 3. Sophie Hæstorp glemmer behændigt at hun selv har ansvaret for at visitering, ikke mindst af børn, i hovedstaden blev smadret med 1813 som man stædigt holder fast i. Beskæmmende.

Skriv kommentar