Regionerne jubler over nye lånemuligheder til sygehuse

Regionerne jubler over nye lånemuligheder til sygehuse I årevis har regionerne efterlyst mulighed for at låne ekstra penge til sygehusbyggerierne. Det giver det nye regeringsgrundlag nu mulighed for.

Det nye regeringsgrundlag åbner mulighed for, at regionerne kan låne penge til sygehusbyggerierne, hvis de kan dokumentere, at de nye projekter i løbet af ti år tjener sig selv hjem igen driftsmæssigt, for eksempel på grund af lavere energiforbrug eller sparet arbejdskraft.

Da regionerne i 2008 havde første ansøgningsrunde til sygehusbyggerierne, fik de afslag på næsten 2/3 af regionernes ønskede budget. Kravet om at spænde livremmen ind og skære i budgetterne satte gang i bekymringerne i regionerne. Frygten var, at sygehusene ville ende med at blive B-løsninger i stedet for A-løsninger. Regionerne har siden da mange gange efterlyst lånemuligheder til sygehusbyggerierne.

Så sent som for to uger siden, da regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman, efterlyste mulighed for at låne 900 millioner kr. til byggeriet af det nye sygehus i Aalborg Øst.

»Vi vil gerne have A-løsningen med det samme. Og det er at samle alle funktioner og ikke, at vi fortsat skal have funktioner på Sygehus Syd,« sagde hun til P4 Nordjylland.

Bedre sygehuse

Den nye regering har tilsyneladende lyttet til regionernes bekymring. I hvert fald indeholder det nye regeringsgrundlag et punkt omkring sygehusinvesteringer, som åbner for drøftelser med regionerne om mulighed for at låne til sygehusbyggerierne. Løftet lyder, at regionerne skal have mulighed for at låne til sygehusinvesteringer, som de kan dokumentere tjener sig selv hjem inden for en periode på 10 år.

»Formålet er at sikre, at vi får nogle bedre sygehuse – at hospitalerne bliver i stand til at lave de rigtige investeringer, som i sidste ende betyder, at vi kan levere en bedre behandling og på sigt også billigere,« siger Jonas Dahl, sundhedsordfører for SF. De nye lånemuligheder vil blive givet til energirigtige løsninger og investeringer, der giver smartere arbejdsgange. Hvis regionerne kan dokumentere, at investeringerne kan tjene sig selv ind igen driftsmæssigt, for eksempel på lavere energiforbrug eller sparet arbejdskraft, er der åbnet en økonomisk dør.

Danske Regioner jubler over for forslaget.

»Vi har flere gange efterlyst, at man slækkede lidt på den meget restriktive økonomiske ramme. Hvis man kan dokumentere, at man har nogle velbegrundede, moderne løsninger i forhold til eksempelvis energi og klima, synes vi, at man skal have mulighed for at realisere dem. Muligheden for at tænke de gode løsninger med første gang, man bygger, hilser vi velkommen,« siger Danske Regioners formand, Bent Hansen.

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse kan endnu ikke konkretisere, hvordan der skal ansøges om lånene, hvilke kriterier ansøgningerne bliver valgt ud fra eller den økonomiske ramme, men ministeriet oplyser, at det ikke drejer sig om ’småpenge’. De nærmere drøftelser er begyndt i denne uge.