Regioner kritiserer Juhl-udvalget

Regioner kritiserer Juhl-udvalget Tre regionsformænd kritiserer forløbet med fordelingen af penge til nye supersygehuse. De frygter, at der er for få penge til at fremtidssikre sundhedssektoren.

De kommende supersygehuse bliver måske ikke så super, som oprindeligt planlagt.

Det frygter regionsformændene for Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark, som i Fyens Stiftstidende stiller sig kritiske over for dels puljen på 40 mia. kr. til nye hospitaler samt ekspertpanelets fordeling af pengene.

»Ekspertpanelet er simpelthen gået den modsatte vej af, hvad man plejer at gøre.
Det er startet med et facit på 40 milliarder, og så har det regnet baglæns for at få facit til at stemme. Det kan godt bekymre mig,« siger Bent Hansen (S), formand for Region Midtjylland og Danske Regioner, til avisen.

Han støttes af næsteformand i Danske Regioner, formanden for Region Syddanmark, Carl Holst (V).

»Jeg har en oplevelse af, at der ikke lå rent objektive kriterier til grund for fordelingen og mængden af penge,« siger han til Fyens Stiftstidende. 

Fra 100 til 40 mia.
I et udspil fra 2007 lancerede regionerne sygehusplaner for samlet 100 mia.kr, og under valgkampen samme år gav VK-regeringen løfte om mellem 80 og 90 mia. kr. til nye hospitaler.

Men da regeringen og regionerne i 2009 forhandlede økonomiaftalen på plads var beløbet faldet til 40 mia. kr.

»Jeg ved ikke, om staten tror, at man kan få det hele for det halve. Jeg tror ikke  det,« siger den nordjyske regionsformand Ulla Astman (S) til Fyens Stiftstidende.

Region Nordjylland har netop fået godkendt byggeplaner for samlet 4,1 mia. kr til et nyt universitetshospital i Aalborg, hvilket er cirka 900 mio. kr. mindre end regionen i første omgang havde ansøgt om.

Derfor er regionen nødsaget til forsat at benytte den eksisterende hospitalsmatrikel i det sydlige Aalborg, selv efter et nyt hospital i 2020 er blevet opført fra grunden i byens østlige del. 

En lignende situation udspiller sig i Region Syddanmark, hvor der er afsat 6,3 mia. kr. til et nyt OUH.

Det oprindelige ønske lød på 7,9 mia. kr., og regionen frygter i lighed med nordjyderne, at pladsen bliver for trang på det kommende supersygehus.

»Min intuition siger mig, at byggeriet bliver for småt, og at vi derfor må have patienter liggende på det gamle OUH, efter det nye står klar,« sagde Poul-Erik Svendsen (S), næstformand i Region Syddanmark, til Fyens Stiftstidende i sidste uge.