Statsrevisorer: Regioner ødsler millioner væk på konsulenter
Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, mener, at Statsrevisorernes kritik ikke holder vand.

Statsrevisorer: Regioner ødsler millioner væk på konsulenter Der skal strammes op i regionernes konsulentkøb. Statsrevisionen efterlyser en strategi for regionernes brug af konsulenter.

Regionerne har ikke i tilstrækkelig grad sikret en sparsommelig brug af konsulenter, og de har heller ikke overholdt lovgivningen og god forvaltningsskik i et betydeligt omfang af konsulentkøbene.

Sådan lyder konklusionen på Rigsrevisionens beretning af regionernes brug af konsulenter, som den finder utilfredsstillende.

Regionerne brugte i 2015 ca. 1 mia. kr. i driftsudgifter på konsulentydelser. Klart de fleste penge er blevet brugt på konsulenter på it-området, det er 81 pct. af beløbet gået til.

Specielt rettes der kritik mod Region Hovedstaden, Region Syddanmark og Region Sjælland. De tre regioner har ikke i tilstrækkelig grad har købt konsulentydelser bedst og billigst, og de har i 45 pct. af de gennemgåede konsulentkøb ikke har overholdt lovgivningen.

Derudover konstaterer Statsrevisiorne, at regionerne generelt ikke har strategier og retningslinjer for, hvornår og til hvilke formål konsulenter skal bruges, og hvordan regionerne sikrer det størst mulige udbytte af brugen af konsulenter.

Derfor skal alle fem regioner nu udarbejde strategier og vejledninger til de decentrale enheder for brugen af konsulenter.

Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, mener, at Statsrevisorerne ’svinger sig for højt op’ i kritikken.

»Statsrevisorernes tal om regionernes brug af konsulenter er alt for højt sat og holder ikke vand. Over halvdelen af den ene milliard går til drift og vedligehold af it, som bliver udført af fageksperter, der hyres ind til opgaven. Det er ganske enkelt ikke konsulenter. Det svarer til at betegne hospitalernes vinduespudsere som konsulenter. Det er helt skævt,« siger Bent Hansen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Dog slår han fast, at regionerne tager pointerne til sig, og derfor vil hver enkelt region stramme op, hvor der er behov.

Skriv kommentar