Lægen der er skide­lige­glad
Foto: Ulrik Tofte

Lægen der er skide­lige­glad Praktiserende læge Stig Gerdes provokerer vidt og bredt i sin voldsomme og succesfulde kamp mod HPV-vaccinationen. Han står helt ­ensom blandt læger, men er »skideligeglad«.

En udstrakt langemand. Det er praktiserende læge Stig Gerdes’ reaktion på det brev, han her i midten af august har modtaget fra Styrelsen for Patientsikkerhed. I brevet står der, at styrelsen overvejer at indskrænke hans virksomhed.

Siden september 2015 har den 69-årige læge fra Fredericia haft et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der bunder i hans behandling af syge piger, der mener, at HPV-vaccinen er skyld i, at de har symptomer. På hjemmesider, i debat-indlæg og i Facebook-grupper med adskillige tusinde følgere har Stig Gerdes udbredt sig om de bivirkninger, han mener, der er ved vaccinen.

På grund af de sociale mediers rækkevidde har det sandsynligvis været med til, at tilslutningen til HPV-vaccinen i Danmark er faldet dramatisk.

Når Sundhedsstyrelsen igen kontakter Stig Gerdes, er det, fordi han fortsat ikke informerer sine patienter tilstrækkeligt om, at der ikke er evidens for virkningen af den behandling, han giver de syge piger: intravenøs C-vitamin og perorale vitaminer, salte og diæter. Samtidig overholder han ikke sin informationspligt.

En torn i øjet

Stig Gerdes er ’skideligeglad’, siger han:

»Det er ren slagtning fra Sundhedsstyrelsen. Ikke en skid andet. Jeg er en torn i øjet på dem. Du kan se, hvordan vaccinationsstilslutningen daler. Men for mig at se er det ligegyldigt, om jeg er med i spillet, for løbet er ved at være kørt. Det videnskabelige bevis for, at bivirkningerne er udløst af HPV, er ved at være på plads,« siger han.

Det lader ikke til, at han grundigt har læst brevene fra Sundhedsstyrelsen, som gang på gang beder ham om at dokumentere, at hans behandling af patienter først begynder, efter at de er blevet grundigt informeret om selve behandlingen.

»Hør nu her, de her piger kommer til mig, fordi de vil have dén behandling. De ved, hvad de går ind til. Den danske befolkning er ikke dum, den er højt oplyst. Der er ikke noget odiøst i den behandling, jeg giver,« siger Stig Gerdes.

»De (Styrelsen for Patientsikkerhed, red.) kan jo ikke forlange, at vi ikke glemmer at skrive i journalerne en gang imellem,« siger han.

I stedet beder han Sundhedsstyrelsen om at dokumentere, at der er evidens for de behandlinger, lægerne giver pigerne. Han skriver blandt andet:

»I jeres kommende svar til mig vil jeg derfor afkræve Sundhedsstyrelsen beviser på, at der er evidens for HPV-vaccinen og ’Funktionelle Lidelser’ – ’BDS’, i modsat fald vil jeg fastholde, at Sundhedsstyrelsen er en opblæst ballon uden indhold, som har lavet mange voldsomme skandaler i fortiden som beskrevet i rigeligt omfang på hjemmesiden www.sundhedsstyrelsensskandaler«

Senere fortæller han, at han oprindeligt havde tænkt sig at skrive ’Kære Ellen (embedslæge, red), go and get fucked’. Det afholdt han sig imidlertid fra. Men ét er sikkert. Han kommer ikke til at give styrelsen dét svar, den beder om. Uanset at det kommer til at koste ham en indskrænkning af hans autorisation.

For han er stædig. Og nok også dumstædig. Selv siger han, at han forsøger at være fleksibel, og lykkes han ikke med det, så provokerer han.

Han fortæller, at han dagen i forvejen er blevet smidt ud fra kommunen. Som læge i Region Syddanmarks rehabiliteringsteam var han med en patient på kommunen. Besøget endte, da han kaldte sagsbehandlerne for ’inkompetente bureaukrater’. Han vil lige have tjekket op på, om man egentlig gerne må smide en læge ud efter sådan en samtale.

85 syge piger i behandling

I hans venteværelse i klinikken i midten af Fredericia hænger en stor, indrammet plakat. Det er et landkort med røde hjerter strøet ud over. Hvert hjerte markerer et sted i landet, hvor der bor en patient, der er kommet i behandling efter at være blevet syg, angiveligt efter HPV-vaccinen.

StigGerdes2

Han har indtil nu haft omkring 85 patienter i behandling, og han er stolt af plakaten.

Adskillige personer i det etablerede system vil ikke citeres til denne artikel, men nogle af dem tøver ikke med at kalde ham en skandale for lægestanden — men Stig Gerdes’ patienter forguder ham, og det samme gør de syge pigers forældre. Stig Gerdes er blevet deres redningsplanke, føler mange. Der er piger, der føler, at han er den eneste læge, der har taget dem seriøst, når de er kommet med deres symptomer.

Han behandler pigerne ved siden af de ca. 2.000 patienter, der er tilknyttet hans praksis. Stig Gerdes tager ikke penge for behandlingen, men pigerne betaler for præparaterne.

»Pigerne er blevet klandret for, at det hele sidder i hovedet på dem, at det er psykisk. Men de her piger ved, at de er fysisk syge. Det kan være toptrænede sportspiger, der pludselig vælter. De har migræne, kvalme og søvnproblemer,« siger Stig Gerdes.

»De bliver slået helt ud, når de får at vide, at det er noget, der foregår i hovedet på dem. Men det er jo smart, for så siger du samtidig, at det er noget psykisk, som ikke har med vaccinen at gøre, og så kan du fortsætte med at vaccinere,« siger Stig Gerdes.

En kritiker af Gerdes, der ikke ønsker at stå frem med navn, fordi han frygter, at det vil medføre en shitstorm, kalder Stig Gerdes en katastrofe, fordi han med medicinsk autoritet har lavet en årsagskobling mellem vaccinen og patientens symptomer, og det er der ikke fagligt belæg for.

En anden kritiserer ham for med sin behandling at holde pigerne i deres sygdom.

Som direktør i Kræftens Bekæmpelse er Leif Vestergaard Pedersen optaget af Stig Gerdes’ betydning for tilslutningen til HPV-vaccinen.

»Han har skadet rigtig mange kvinder ved, at de nu ikke bliver vaccineret. I al sin argumentation glemmer han, at omkring 15-20 pct. i dag får et keglesnit i livmoderhalsen med de følgevirkninger, kontrol og uro, det giver. Det overser han fuldstændig,« siger Leif Vestergaard Pedersen.

Stop vaccinen

I dag ønsker Stig Gerdes HPV-vaccinen stoppet, indtil det er undersøgt ordentligt, hvilke bivirkninger der er ved vaccinen.

»Jeg kan se, at det her er et overgreb mod en generation af piger. De bliver så tæskesyge,« siger Stig Gerdes.

Når han bliver spurgt om, hvorfor Sundhedsstyrelsen dog skulle ønske at skade en generation af piger, siger han, at det bl.a. skyldes Søren Brostrøms (direktør for Sundhedsstyrelsen, red.) tilknytning til industrien, dengang han arbejdede som gynækolog. Det er den relation, direktøren fortsat plejer, mener Gerdes. Den påstand har Søren Brostrøm ikke ønsket at kommentere.

Det virker, som om Stig Gerdes opererer i et felt af observationer og konspirationer.

Det er også Sundhedsstyrelsens skyld, at han ikke kan få optaget læserbreve i forskellige aviser, mener han.

Dagens Medicin: Det er jo en redaktionel beslutning, som jeg i hvert fald ikke tror, Sundhedsstyrelsen har været ind over.

»Du tror heller ikke, at medicinalindustrien betaler det halve af Sundhedsstyrelsens udgifter?« spørger Stig Gerdes.

DM: »Det skal jeg ikke kunne sige.«

»Det gør de, og de har meget stor indflydelse i medicinalindustrien. Mange af dem, der er for HPV-vaccinen, er i folden hos medicinalbranchen,« siger Stig Gerdes.

DM: Det der tangerer konspirationsteori.

»Det er fakta. Du kan kalde det konspirationsteori, men det er fakta,« siger Stig Gerdes. (Han refererer til, at Sundhedsstyrelsen, inden den blev splittet op fra Lægemiddelstyrelsen, havde et budget på ca. 750 mio. kr. årligt, og af dem kom ca. 325 mio. kr. fra medicinalindustrien. Selv siger Sundhedsstyrelsen, at styrelsens budget fremgår af finansloven. Strålebeskyttelsen (SIS) er den eneste afdeling i styrelsen, der modtager gebyrer fra virksomheder. Gebyrerne opkræves i forbindelse med tilsyn af radioaktivt udstyr, red.)

DM: Hvorfor er der så ikke flere læger på din side? Hvad laver resten af lægestanden?

»Mange af mine kolleger tør ikke sige noget. De er bange for berufsverbot (beskæftigelsesbegrænsning, der indebærer, at personer, pga. deres politiske overbevisning, ikke kan få beskæftigelse inden for staten eller i kommunerne, red),« siger Stig Gerdes.

DM: Du får det til at lyde, som om det er et topstyret system.

»Det er det da,« siger han og fortsætter:

»Havde Sundhedsstyrelsen været snu, havde den indledt en dialog i stedet for at sige: Vi alene vide,« siger han.

Vaccinerede med HPV-vaccine

Stig Gerdes har ikke hele tiden været modstander af HPV-vaccinen. Han vaccinerede selv til at begynde med.

»Jeg har altid været for vacciner og har haft rimelig tillid til, hvad sundhedsvæsenet kom med. Derfor har det været et dilemma hele vejen igennem. Når patienter kommer med symptomer, vil de fleste læger sige: Det kan fandme ikke passe, at det kommer fra en vaccine. Den er gennemprøvet, og der er evidens for den. Men det er der jo ikke,« siger Stig Gerdes.

Selv har han også tvivlet på, hvordan han skulle håndtere de syge piger.

»Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle måle det. Så jeg får dem til at beskrive deres sygehistorie og lave et skema, så jeg kan se, hvordan deres bivirkninger boner ud. Det er for billigt at feje det ind under psykiatriske lidelser, bare fordi man ikke kan finde ud af, hvad det er,« siger Stig Gerdes.

DM: Har du aldrig taget fejl?

»Selvfølgelig. Mange gange. Der står jo ikke Gud på ryggen af mig, og jeg er ikke bleg for at indrømme, at jeg tager fejl. Sådan har jeg aldrig været. Jeg er meget realistisk om, hvad jeg kan,« siger Stig Gerdes.

Det seneste år har han brugt i omegnen af 80 pct. af sin tid på at tage sig af HPV-pigerne. Og det har trukket tænder ud at tale med så mange syge piger, siger han.

»De ting, jeg siger i dag, ville jeg aldrig have sagt for tre år siden, men jeg er 100 pct. sikker på, at jeg har ret. Jeg har tvivlet så meget, jeg har forsket så meget, og jeg har talt med så mange mennesker. Lige nu står vi og råber i hvert sit hjørne, og jo mere de råber, jo mere råber jeg. For jeg vil have stoppet det gift. Den dag, de kommer og siger, at jeg tog fejl, får de verdens største undskyldning, men jeg har set så meget og kan sige, at jeg tager ikke fejl. Det er 100 pct. sikkert. Den vaccine er noget giftigt stads,« siger Stig Gerdes.

»Jeg troede egentlig ikke, at vi skulle slås om det her. Jeg regnede med, at Sundhedsstyrelsen ville melde ud, når den var blevet klogere. Det er nemt at lægge det ind under konspirationsteorier. Sådan er det altid, når der er noget, man ikke bryder sig om kommer frem. Så siger man, det er en konspiration,« siger Stig Gerdes.

Han havde faktisk regnet med, at han ville blive involveret, da man åbnede et center i hver region for piger, der oplevede sygdom efter vaccinerne:

»Nej, de satte deres psykiatere ind. Men de har ikke noget at tilbyde de her piger. De nedgør dem,« siger Stig Gerdes. Kun Synkopecenteret på Frederiksberg, mener Stig Gerdes, giver pigerne en ordentlig behandling.

Og selvom Stig Gerdes’ behandling af pigerne møder megen kritik, så får han flere steder anerkendelse for sin måde at møde pigerne på. En, der heller ikke vil citeres, siger:

»Han var en af de første, der tog de her unge piger alvorligt. Jeg er helt sikker på, at der er piger, der har fået det bedre hos Stig Gerdes. Men det har de også fået hos andre læger, der har taget dem alvorligt.«

En anden af hans kritikere tror også på, at der er piger, der har haft effekt af den behandling, de har fået hos ham.

»Det skyldes bare ikke den C-vitamin, de får. Men derimod at pigerne har følt sig hørt og forstået. Det kan regulere hjernens måde at behandle symptomer på og derved dens opfattelse af smerte.«

Ville have været landmand

Egentlig ville Stig Gerdes have været landmand. Hans morfar købte en gård, da Stig Gerdes var 10 år, og Stig Gerdes elskede naturen og hestene og lærte sig selv at ride i galop stående. Men han fik dårlig ryg som 14-årig, og så brast landmandsdrømmen.

Skolen var et helvede for en Stig Gerdes, som var en fræk dreng, der også dengang sagde, hvad der passede ham. Han er i dag overbevist om, at han har ADHD, men diagnosen fandtes ikke, da han var dreng. Og så endte han med at kaste sig over lægefaget, som tre generationer før ham havde gjort. I 1978 overtog han sin fars praksis.

HPV-sagen er langtfra den første, hvor Stig Gerdes er gået op imod det etablerede system.

Engang var det behandlingen af narkomaner, der optog ham. Og siden har han været i nærkamp med psykiater Per Fink, leder af Forskningsenheden for Funktionelle Lidelser. En diagnose, Stig Gerdes har nægtet at anerkende og konsekvent omtaler som Kejserens Nye Klæder. Stig Gerdes beskylder Per Fink for med begrebet at gøre somatiske lidelser til psykiske lidelser. Han hævder samtidig, at det er meget vanskeligt at opnå arbejdsskadeerstatning, hvis lidelsen er psykisk. Og da TrygFonden ifølge Stig Gerdes finansierer Forskningsenheden for Funktionelle Lidelser, skulle det netop være i Per Finks interesse.

I 2014 fik Stig Gerdes en påtale for ukollegial opførsel af Lægeetisk Nævn i forbindelse med sin kritik af Per Fink.

I dag forstår Per Fink ikke, hvorfor Stig Gerdes skal have så meget opmærksomhed i medierne, når han ingen opbakning har i lægefaglige kredse.

»Han er en belastning for lægestanden. Vi mister vores troværdighed med den retorik, han benytter sig af. I forhold til de piger, der er blevet syge, efter at de er blevet vaccineret mod HPV, er hans behandling fuldstændig uetisk. Det er forfærdeligt, at han stiller pigerne i udsigt, at de kan blive raske på trods af, at der ingen evidens er for, at de kan blive raske af den behandling, han tilbyder. Fokus bliver på den måde drejet væk fra det problem, at vi i dag ikke har mulighed for at tilbyde pigerne den behandling, de har behov for,« siger Per Fink.

En mand med hjertet på det rette sted, men hjernen det forkerte, siger en anden om Stig Gerdes.

De svages læge

Selv siger Stig Gerdes, at han altid har været optaget af, at sundhedsvæsenet og kommunerne opfører sig ordentligt over for borgerne og overholder lovgivningen. Og på spørgsmålet om, hvorvidt han er de svages læge, siger han:

»Jeg har afgivet lægeløftet, så et eller andet sted skal vi tage os af alle. Det er nemt at sige, at ’du har en funktionel lidelse, du skal derhen’, ligesom mange af mine kolleger gør. Men så skifter patienten læge og kører rundt i systemet. Har de en psykisk sygdom, er det vigtigt at få den behandlet ordentligt,« siger Stig Gerdes.

Det betyder ikke noget for ham, at han ikke har andre læger på sin side, men alene har opbakning blandt forskellige grupper i befolkningen.

»Da vi begyndte med behandlingen til de syge piger, var jeg dybt åndssvag. Nu er der flere, der siger, vent nu lige og lad os se, hvad det udarter til. Og jeg kender læger, der ikke har ladet deres egne børn vaccinere,« siger han.

»Det med at være ensom, det er jeg ret ligeglad med. Jeg skal ikke have andre til at klappe mig på ryggen. Jeg skal ikke have en skid. Sundhedsstyrelsen skal bare lukke det lort. Det får de også lov til. Det bliver lukket nedefra, og det kan de lige så godt indstille sig på. De sociale medier er hammerstærke. Var det her sket inden Facebooks tid, så havde vi ikke kunnet komme igennem,« siger han.

Han henviser til Facebook-siden ’I klemme i det kommunale system’, som han står bag. Den har omtrent 13.000 medlemmer, og i nogle uger har over 250.000 været inde på siden.

Stig Gerdes er ordblind, og derfor optager han sine indlæg til Facebook, og så skriver hans sekretær dem. Samtidig har han allieret sig med et par personer, som deler hans opslag, så de kommer så bredt ud som muligt.

Han vil ikke kun ramme de syge piger, men også dem, der endnu ikke er blevet vaccineret, siger han.

Stig Gerdes sammenligner sin strategi med at spille skak eller bridge. Når han har foretaget et træk på de sociale medier, venter han på en reaktion.

Stig Gerdes bor i dag alene. Ingen kan holde ham ud mere end 10 år, siger han. To kvinder har gjort forsøget, og med den første fik han to børn, der nu er voksne og bor på New Zealand. Derfor bor han alene i det store hus med kig til Lillebælt, hvor en delfin i løbet af sommeren har tittet frem. En mand skal have 300 kvadratmeter for ikke at føle sig klemt, siger Stig Gerdes og griner. Huset er arkitekttegnet og indrettet med designermøbler og lamper. På førstesalen pryder et kulørt maleri af Johnny Madsen den ene væg.

På græsplænen rundt om huset kører robotgræsslåmaskinen i tilfældige baner. Stig Gerdes kalder den Marinus.

»Den er opkaldt efter min morfar, som var en meget flittig mand,« siger han.

Han har lært at fange muldvarper. Fortæller han. To styks er gået i hans fælder indtil nu.

Huset er sat til salg, men er endnu ikke blevet solgt. Det koster 6,5 mio kr. Og det er mange penge i Fredericia-målestok.

Ved at gøre boet op

Det virker, som om Stig Gerdes på alle fronter er ved at gøre boet op.

Hvis ikke det bliver Sundhedsstyrelsen, der med en indskrænkning af hans autorisation gør en ende på hans karriere, så truer en anden med at gøre det. Prostatakræften. Som han selv diagnosticerede efter længe at have været opmærksom på risikoen for at udvikle sygdommen, da både hans far og onkel døde af den.

Den findes hos Stig Gerdes i en aggressiv form, men Stig Gerdes har foreløbig takket nej til behandling i det etablerede system. Han skal ikke medicinsk kastreres. Eller som han siger:

»Jeg skal ikke have noget, der gør mig mere syg end sygdommen.«

Lige nu overvejer han mikrokirurgi, men ellers har hans behandling bestået i to gange behandling med varme i prostata. Og så har han fået et ordentligt skud intravenøs C-vitamin.

Kommentarer

  1. Puha, det er tung læsning om Stig Gerdes…. Har faktisk aldrig hørt om manden, sikkert fordi jeg arbejder i Norge.
    Men Stig Gerdes, jeg regner da med du læser artikler og debat om dig selv, siden du er så godt tilfreds med dit eget virke. Jeg kan så sige til dig, at du lyder ikke meget klog, og jeg har ALDRIG hørt om al din “forskning”! Hvilken forskning lægger du til grund for at behandling med C-vitamin skulle hjælpe mod bivirkninger til en vaccine??
    Da du synes at have stor forkærlighed for anekdotiske sygehistorier (tro mig, jeg er helt med på at der kan være nogle enkelte, der oplever bivirkninger af HPV-vaccinen, og af al anden medicin!), så vil det måske interessere dig (eller der burde det!) at dette slet ikke er et tema her i Norge. Jeg arbejder som gynækolog, og vi hører heroppe – ligesom med alle andre vacciner – stort set ingenting om at der er bivirkninger. Man forventer det heller ikke. Men det kunne være du skulle stoppe op et sekund, og tænke på hvad det gør med sundheden for en stor gruppe kvinder, at der køres et kæmpe medie-show op i Danmark. Og om ikke du gør dig skyldig i, at en sandsynlig virksom vaccine (er med på, at der ikke ligger endegyldigt bevis for effekten på cervixcancer endnu!) ikke får lov at gøre nytte. Og ikke mindst: Hvor meget skade du risikerer at gøre ved at bilde folk ind at det kun er dig alene, der kan og vil yde hjælp til de problemer pigerne oplever.
    De kunne få meget bedre hjælp hos enhver anden, der ville lade være at bilde dem ind, at dyre vitaminer og diæter ville hjælpe. Det er rædselsfuldt at du slår dig så stort op på en placebo-effekt, som jeg håber du har hørt om.

Skriv kommentar