Professor får 11 mio. kr. diabetesforskning

Professor får 11 mio. kr. diabetesforskning Professor Oluf Borbye Pedersen fra Københavns Universitet modtager 11 mio. kr. fra EU til at forske i biomarkører, der kan afsløre særlig aggressiv type 2-diabetes, før den udvikler sig.

Det store internationale forskningsprojekt skal gøre det muligt at spore en særlig risikogruppe blandt patienter med forhøjet blodsukker, så man tidligt kan sætte ind med intensiv, målrettet behandling og skræddersyede kost- og motionsplaner.

10-20 pct. af alle type 2-diabetespatienter reagerer dårligt på den nuværende behandling og udvikler meget svær diabetes med komplikationer som nyre- nerve- og øjenskader. Og de danske forskere skal undersøge 500 patienter, der lige har fået konstateret forhøjet blodtryk og 200 patienter med nydiagnosticeret diabetes.

Patienterne vil blive fulgt i 18 måneder, hvor forskere vil undersøge, om risikopatienterne har særlige ændringer i arvemassen, i sammensætningen af tarmbakterier og bestemte ændringer i proteiner i blodet.

»Vi håber at kunne fremstille et batteri af biomarkører hos de patienter, som meget hurtigt udvikler type 2-diabetes. På sigt vil biomarkørerne kunne anvendes til en test, hvor lægen på et tidligt tidspunkt kan spore mennesker, som er i særlig risiko for at udvikle aggressiv diabetes,« siger Oluf Borbye Pedersen.

I projektet deltager desuden en forskergruppe fra Danmarks Tekniske Universitet og forskere fra 19 andre europæiske universiteter. Projektet udføres i samarbejde med virksomhederne Sanofi, Servier, Novo Nordisk og Eli Lily.

Skriv kommentar