Producent tilbagekalder astma-inhalationsdevice

Producent tilbagekalder astma-inhalationsdevice Et forkert samlet inhalationsdevice kan betyde, at småbørn med astma ikke får deres medicin. Producenten tilbagekalder alle devices i Danmark.

En ændring i størrelsen af et mundstykke hos en underleverendør helt tilbage i 2005 får nu producenten af astma-inhalationsdevicet NES-Spacer, AstraZeneca, til at fjerne produktet fra markedet.

Samtidig tilbagekalder selskabet de devices, der allerede bliver brugt.

Det er uvist, hvor mange devices, det drejer sig om, men AstraZeneca sælger hvert år cirka 15.000, hvor nogle bliver brugt i få uger og andre i flere år.

Bruges af småbørn
Problemet er, at dimensionerne på devicet er blevet ændret der, hvor mundstykket sættes på, og åbningen er blevet en smule mindre.

Det betyder, at mundstykket kan sættes forkert på.

»Hvis man kommer til at vende mundstykket den forkerte vej, når man samler inhalatoren, kan man ikke trække vejret igennem mundstykket. Det betyder, at patienten ikke får medicinen,« forklarer Helen Shennan, regulatorisk chef hos AstraZeneca.

NES-Spacer er specielt udviklet til at give astmamedicin til småbørn i aldersgruppen 0-6 år, og bliver brugt sammen med astmamedicinen Spirocort/Pulmicort og andre inhalationsspray.

Kan tage måneder
Salget af produktet er i første omgang stoppet, mens AstraZeneca undersøger, hvordan fejlen kan rettes.

»Vi undersøger mulighederne for at bearbejde alle nuværende lagre af NES-spacere, så risikoen for at sætte mundstykket forkert på fjernes,« siger Helen Shennan.

Hun vurderer, at der der vil gå et par måneder, førend AstraZeneca igen kan sælge astma-inhalationsdevicet.

Indtil fejlen er rettet, bør patienter der bruger AstraZenecas NES-Spacer kontakte læge, sygeplejerske eller apotek for at returnere inhalatoren, oplyser selskabet.

Patienter der bruger AstraZenecas NES-Spacer skal kontakte læge, sygeplejerske eller apotek for at returnere inhalatoren, som kan give problemer. Foto: AstraZenecas

Skriv kommentar