Politiker kræver svar om sundhedskvalitet.dk

Politiker kræver svar om sundhedskvalitet.dk Sundhedsstyrelsen har nedprioriteret opdateringen af den hjemmeside, som skulle være patienternes redskab til at vælge mellem sygehusene. Sundhedsordfører kræver forklaring fra sundhedsministeren.

Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti reagerer på en leder i Dagens Medicin, hvori chefredaktør Kristian Lund beskriver, at Sundhedsstyrelsen er ophørt med at opdatere den database, som patienterne skal anvende, når de skal finde ud af, hvilke hospitaler der er bedst. 

Liselott Blixt beder derfor om sundhedsminister Astrid Krags holdning til, at Sundhedsstyrelsen ikke længere opdaterer sundhedskvalitet.dk.

»Mener ministeren at regeringen giver eksempelvis kræftpatienter den optimale løsning for at vælge sygehus når Sundhedskvalitet.dk ikke er opdateret, så patienterne må tage en beslutning på gamle data?«, spørger sundhedsordføreren.

Chefredaktør Kristian Lund mener, at den manglende opdatering betyder, at patienter må famle i blinde, hvis de ønsker at gøre brug af det frie sygehusvalg.

»Reelt bliver det frie sygehusvalg direkte saboteret af Sundhedsstyrelsen, som uden at spørge nogen som helst har besluttet at udsulte projektet, så det frie sygehusvalg i dag er blevet en farce,« siger Dagens Medicins chefredaktør, Kristian Lund.

Det frie sygehusvalg giver alle patienter ret til at vælge det sygehus, som de ønsker.

Sundhedsstyrelsen har ikke opdateret sundhedskvalitet.dk siden udgangen af 2011, og styrelsen oplyser, at databasen ikke vil blive vedligeholdt. Derfor er patienterne henvist til at anvende stadig mere forældede informationer, når de skal træffe deres valg.

Resultatet er, at f.eks. den kræftsyge patient skal basere sin beslutning om, hvor han eller hun vil behandles, på baggrund af gamle data og dermed risikere at vælge en afdeling uden den efterspurgte kvalitet.

Allerede i 2009 modtog den daværende regering en rapport fra et ekspertpanel, som vurderede sundhedskvalitet.dk. Dommen var hård. Databasen trænger til fornyelse, og især bør den inddrage langt flere behandlingsdata — og de findes, skrev eksperterne, i masser af videnskabelige databaser.