Pas nu på de oversete stjerner

Pas nu på de oversete stjerner Tro det eller ej, men det er et privilegium at arbejde med Danmarks Bedste Hospital, analysen, der udpeger de bedste af de bedste blandt sygehusene og blandt afdelingerne

Sjældent får man mulighed for at fordybe sig så meget og så intenst i sygehusenes kvalitet. Så opdager man, at der bruges for meget tid på det negative. Derved overser man, at der leveres sundhedsydelser af høj klasse utrolig mange steder. Den ubalance kan man klandre pressen for, men sandelig også de sundhedsprofessionelle selv.

I al den tristesse er Danmarks Bedste Hospital en solbeskinnet oase. Her møder man perlerækker af velfungerende kæmpeafdelinger på landets største hospitaler. De løber med mange af topplaceringerne. Det er også her, lægerne, sygeplejerskerne og de andre sundhedsprofessionelle sætter deres krydser, når de skal udpege de afdelinger i landet, som de ville sende en pårørende til, hvis de skulle få behov for behandling.

Som bekendt er det også disse afdelinger, der vil nyde fremme i den forestående specialeplanlægning, hvornår Sundhedsstyrelsen end måtte turde åbne blodbadet.

Med al den fokus på de store, hospitalsverdenens galacticos, overser man underskoven af superdygtige afdelinger, som fortjener at komme frem i lyset.

En af de skjulte stjerner er De Vestdanske Friklinikker i Brædstrup og Give, som leverer behandlinger i topklasse. Der er selvfølgelig tale om planlagte behandlinger. Friklinikkerne modtager ikke akutte patienter. Men hvad rolle spiller det, når sygehusydelserne har høj kvalitet.

Inden for karkirurgi er Brædstrup utrolig dygtig til operation af åreknuder, inden for organkirurgi skiller Brædstrup sig ud med sin behandling af brok, Give leverer inden for ortopædkirurgien topkvalitet for operation af diskusprolaps, og inden for øjensygdomme er Brædstrup helt i top med operation for efterstær. Men der er meget mere fra denne velfungerende og toptunede hospitalsenhed.

Friklinikkerne leverer ydelser på det højest tænkelige niveau, og tilmed formentlig med ekstremt høj produktivitet – men ingen har opdaget det, og derfor opnår klinikkerne ingen topplaceringer. Når omverdenen opdager, hvad der foregår i Give og Brædstrup, så får de store hospitaler kam til deres hår.

Heldigvis er der mange andre lyspunkter i denne underskov. Inden for gynækologi/obstetrik burde omverdenen snarest opdage, hvad der foregår på Haderslev Sygehus, som er i topklasse til fødsler og fjernelse af livmoder. Inden for organkirurgien leverer Haderslev også høj kvalitet i sin brokbehandling.

Bornholms Hospital fortjener også opmærksomhed. Inden for ortopædkirurgi leverer bornholmerne behandling for hoftebrud på højeste niveau, og de er også dygtige til f.eks. operation for grå stær inden for øjensygdomme.

Sygehus Vendsyssel, Hjørring, rager op som et af landets allerbedste til apopleksi, mens Sønderborg Sygehus tilhører eliten inden for lungekræft. Ringsted ville kunne udpeges som Danmarks bedste til brystkræft (delt med Rigshospitalet), hvis lægerne og sygeplejerskerne havde opdaget, hvor dygtigt dette sygehus er til denne krævende hospitalsdisciplin.

Det samme kan man sige om kardiologien på Roskilde Sygehus og Nykøbing F Sygehus. De to er i skarp konkurrence med giganterne, hvad angår behandling af hjertesvigt – og de magter opgaven fint.

Det er situationen i den danske hospitalssektor ved indgangen til 2010. De store er dygtige – men de mindre kan også.

Man må håbe, at specialeplanlægningen ikke kører direkte hen over disse perler.

Og så skal vi da ikke glemme at sende et stort tillykke til årets vindere – Skejby, Vejle og Kolding!

De oversete stjerner