Paddehat slår kræftceller ihjel

Paddehat slår kræftceller ihjel Forskere har fundet en dansk paddehat, hvis gift rammer kræftceller. De går nu i gang med at undersøge, om den effektive gift med tiden kan blive til et lægemiddel.

Den dansk-kinesiske overlæge ved Sønderborg Sygehus og specialist i folkemedicin, Ming Cheng, står bag fundet af en sjælden dansk paddehat, hvis gift slår kræftceller ihjel, uden at dræbe de raske celler. Forskere på Københavns Universitets farmaceutiske fakultet arbejder videre med giften, som måske, på langt sigt, kan blive til et lægemiddel mod kræft.

Søren Brøgger Christensen er professor ved Det Farmaceutiske Fakultet, og han har arbejdet sammen med Ming Cheng siden 1990. Han fortæller, at Ming Cheng, der både har en uddannelse i traditionel kinesisk folkemedicin og en vesterlandsk lægeuddannelse, undrede sig over, at man i Danmark ikke bruger svampe til medicinsk behandling, som det er meget almindeligt at gøre i Kina

Masser af svampe screenet

»Derfor gik han i gang med systematisk at screene mellem 50 og 100 svampe. Han screenede dem for deres evne til at slå kræftceller ihjel. De mest lovende tre-fire stykker tog vi ud og undersøgte for at finde de aktive stoffer, der kunne være interessante,« siger Søren Brøgger Christensen.

»De tre af svampene indeholdt stoffer, der var lige giftige over godartede og ondartede celler, mens den fjerde indeholdt et stof, der mest rammer de ondartede celler. Og den svamp arbejder vi videre med her i laboratoriet, hvor vi forsøger at fremstille simple og effektive analoger, altså nye forbindelser, der finjusterer virkningen, så et forsimplet molekyle bærer de samme lovende egenskaber i forhold til bekæmpelsen af kræftceller,« ,« siger Søren Brøgger Christensen.

Den nyfundne svamp er nemlig sjælden, og hvis det aktive stof skulle vise sig at virke som lægemiddel, vil man ikke kunne høste tilstrækkeligt mange svampe til at udvinde nok af stoffet. Samtidig gør stoffers komplekse struktur, at de ikke kan syntetiseres på en måde, der er interessant for kommercielle virksomheder. Derfor forsøger Søren Brøgger Christensen sammen med bl.a. to specialestuderende og en ph.d.-studerende at lave et kunstigt stof, der har samme lovende egenskaber, men som let kan produceres i et laboratorium.

Grundvidenskabelig interesse
Udover nyheden om, at paddehattens gift måske med tiden kan forvandles til et lægemiddel, er der også en rent grundvidenskabelig nyhed i paddehattene. Det stof, som forskerne har fundet i dem, er nemlig en helt ny type af såkaldte ’naturstoffer’.

»Det er nyt i forhold til alle kendte naturstoffer. Her er et stof, hvor vi ser en hidtil ukendt måde at behandle en af de byggesten, stoffet er udgjort af,« siger Søren Brøgger Christensen og tilføjer, at interessen er rent grundvidenskabelig – det har ingen egentlig relevans for stoffets eventuelle brugbarhed som lægemiddel.

Hvis det lykkes forskerne at forvandle paddehattens gift til et lægemiddel, vil det ikke være første gang, at en plante, der vokser i Danmark, hjælper syge mennesker.

Af planten fingerbøl får man stoffet digoxin, kendt under navnet ”DAK”, der er et lægemiddel, der anvendes ved nedsat hjerte-pumpe-funktion og visse typer af hjerterytmeforstyrrelser.